Jižní Morava – Posezení ve vinném sklípku, cyklistika nebo návštěva historických památek. To vše láká turisty na jižní Moravu, kde v poslední době roste poptávka po pronájmech chat i poznávacích zájezdech.
Ubytování v jedné z oblíbených vinařských lokalit, obci Zaječí, nabízí například Lenka Šemečková. "Než jsme chatu začali pronajímat, pořádali jsme firemní večírky v našem vinném sklípku a občas nabídli i nocleh, který lidé sháněli. Teď k nám jezdí nejčastěji rodiny s dětmi z různých regionů v Čechách. S sebou vozí kola," řekla Šemečková. Turisté si chaty obvykle pronajímají ve skupinách osmi až deseti lidí. Cena se pohybuje podle lokality i výbavy. Za týden tak lidé zaplatí mezi sedmi až dvaceti tisíci korun.
Podle manažera společnosti DDS Tour, která nabízí pronájmy chat a chalup, Petra Moravce, za loňský rok vzrostla poptávka o polovinu. "Letos očekáváme další pětinový nárůst," uvedl Moravec.
Dodal, že větší zájem mají hlavně čeští turisté. "Když už sem zavítají cizinci, většinou nejedou jen do sklepa za vínem jako Češi. Pohybují se hlavně v okolí kulturních památek Unesco," vysvětlil Moravec. K vyhledávaným oblastem patří například Lednickovaltický areál, punkevní jeskyně Moravského krasu nebo brněnská vila Tugendhat. "Jižní Morava je ideální také díky blízkosti velkých evropských měst. Do dvou hodin jsou ve Vídni nebo Bratislavě," podotkl Moravec.
Zvýšený zájem o poznávací zájezdy mezi cizinci vnímá také zástupce společnosti Triumphtravel Luděk Smrčka, který organizuje výlety zahraničních cestovních kanceláří po Evropě. "Kontaktují nás lidé středního věku, kteří oceňují pohodlí toho, že mají všechno zajištěné. Láká je jihomoravská kultura, zámecké areály i víno," řekl.
Pozornost turistů přitahují také města, jako je Brno nebo Znojmo. Dobrodružněji naladění lidé vyhledávají levné ubytování také přes portály, jakým je například Couchsurfing, kde přístřeší turistům nabízejí obyčejní lidé. "Hostila jsem v Brně Japonce, Američana, Francouze i Rusa. Nejvíc se zajímali o přírodu v Moravském krasu, zámky a tradiční jídlo," popsala své zkušenosti studentka Zuzana Kolečková.
Vinařské novinky do schránky