Znojmo - Jedno z největších tuzemských vinařství Znovín Znojmo rozšířilo své vinice o 50 hektarů, které koupilo od zemědělského družstva v Šatově. Firma tak získala viniční trať Na vinici a trať Peklo na hranici s Rakouskem. Dnes to řekl generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner a dodal, že se firma dalším akvizicím do budoucna nebrání. Nyní má Znovín Znojmo už 500 hektarů vinic.
"
Znovín v minulosti nakupoval hrozny v naprosté většině případů od zemědělců, vlastních vinic měl před pěti lety jen 20 hektarů. Lidé kvitují, že má podnik vína z vlastních vinic, podotkl Vajčner.
Nákup viniční tratě Peklo
Zajímavým nákupem je podle něj viniční trať Peklo. Jde o uzavřený "kotel" na hranicích, ve kterém praží celý den slunce. Hned vedle stávala šatovská šibenice. "Nevíme, k čemu se přesně název Peklo vztahuje. Každopádně zbytky šibenice tam stály ještě v roce 1945. Je to jeden z nejvyšších bodů v okolí," uvedl šéf Znovínu.
Firma na tuto vinici dá odrůdy, kterým svědčí horko, příkladem jsou tramíny. Výsledkem mají být podle Vajčnera velmi kvalitní vína. Znovín je nyní zhruba ze 70 % soběstačný, zbylé hrozny nakupuje od stálých smluvních dodavatelů, například od společnosti Vinice Hnanice.
Znovín působí nejen na Znojemsku, ale i na Hustopečsku
Znovín má vinice v různých částech kraje. Jde zejména o Znojemsko, ale také o Hustopečsko, kde pěstuje odrůdy jako Chardonnay, Ryzlink vlašský nebo Pinoty. Na Znojemsku firma pěstuje Sauvignony, Tramíny a další voňavé a silně aromatické odrůdy. "Na Znojemsku jsou různé půdní typy, je to na rozhraní Českého masivu a Karpat, prolínají se tu sedimenty s rulovými půdami, každá viniční trať má jiné složení, v tom je Znojemsko unikátní," řekl Vajčner.
Loni dosáhl podnik rekordního zisku
Znovín Znojmo loni vykázal jeden z nejvyšších zisků ve své historii. Vydělal po zdanění 29,3 milionu korun, což je o 4 miliony více než o rok dříve. Firmě pomohla zejména změna portfolia výrobků. Opustila například sortiment vratných lahví. Firma má sídlo v Šatově u Znojma."
Zdroj:
denik.cz | |
Datum vydání: | 20.6.2016 |
Vinařské novinky do schránky