ROK VZNIKU: 2015
KONTAKT: www.vocmelnik.cz
POPIS:
VOC Mělník vzniklo na sklonku roku 2015. Je to první VOC založené ve vinařské oblasti Čechy. V současnosti se nejvíce vinic nachází v okolí Mělníka, Litoměřic a Mostu. Území této oblasti osázené vinicemi není souvislé, ale skládá se z jednotlivých příhodných lokalit ležících na chráněných jižních svazích v nižší nadmořské výšce, většinou rozprostřených kolem toků českých řek Vltavy a Labe. Větší proměnlivost počasí v jednotlivých ročnících vedla odjakživa české vinaře k dlouholetému uchovávání a zrání vín v sudech. Mělnické vinice leží většinou na vápenitém podkladu vrstev opuky, která je místy překryta hlinitopísčitými náplavami. Půdy jsou lehčí, záhřevné a poskytují výborné podmínky pro pěstování modrých odrůd. To vystihli dobře zdejší vinaři již ve středověku a soustředili se hlavně na pěstování odrůdy Rulandské modré, která sem přišla z Burgundska spolu s tamními vinařskými rodinami, od nichž se domácí obyvatelstvo učilo pěstovat révu po burgundském způsobu. Odrůda Ryzlink rýnský sem byla zavedena až v průběhu 19. století.
Jedním z cílů spolku je podpoření pěstování typických odrůd révy vinné pro Mělník, dále pak marketingová podpora VOC vín a jejich producentů, a v neposlední řadě celkové zvýšení prestiže Mělníka jako jedné z nejstarších vinorodých obcí v České republice. Byly vytipovány a následně vybrány nejlepší viniční tratě zúčastněných vinařství a odrůdy révy vinné vhodné pro výrobu VOC vín. Při výběru odrůd byla zohledněna hlediska historická, podle vhodnosti, ale i praktická. VOC Mělník se soustředí na výrobu vín z odrůd Rulandské modré, Ryzlink rýnský a Müller Thurgau a jejich cuvée. V současné době má
spolek 4 členy, kteří mohou vyrábět vína s označením „VOC Mělník“.
Vína navržená na VOC Mělník musí být vyrobena tak, aby se odlišovala od běžných odrůdových vín z mělnické vinařské podoblasti. Vína lze vyrábět z hroznů révy vinné sklízených ručně a v odpovídající kvalitě pro přípravu jakostních vín. Mošt pro výrobu vína musí mít minimálně 18˚ cukernatosti podle °NM, přičemž hektarový výnos nesmí překročit 11 tun. Vína se nesmějí školit v sudech barrique a je zakázána metoda karbonické macerace a termovinifikace. Vína musí vykazovat typické senzorické vlastnosti dané odrůdy a odpovídající oblasti, přičemž zbytkový cukr je omezen do 12g/l.
Vinařské novinky do schránky