Moravská a česká růžová vína jsou báječná! Může za to nejen ideální geografická poloha naší země, ale také šikovnost a vynalézavost našich vinařů, kteří nám dodávají rosé s příjemnou ovocnou a květinovou vůní sladěnou s chutí doplněnou buď o svěží kyselinku, nebo příjemný zbytkový cukr.
Růžové víno se vyrábí stejně jako červené z odrůd plodících modré hrozny. Tyto hrozny se namelou a z jejich slupek se během několika hodin, kdy leží pohromadě, uvolní jen omezené množství červeného barviva. Pak se víno od slupek oddělí. S nadsázkou tedy můžeme říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.
Malý tahák pro výběr vína aneb která odrůda je která?
Pro snadnější výběr jsme pro vás připravili malý přehled nejčastějších odrůd růžových vín. Rosé se chlubí celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Jak pít růžové víno?
Abyste si víno patřičně vychutnali, zvolte aktuální nebo předešlý ročník; rosé obvykle není určeno k archivaci a má se pít jako víno mladé, i když výjimky potvrzují pravidlo. Správná teplota vychlazení by se měla pohybovat mezi 8–12 °C. Rosé je vhodné podávat ve sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. V případě, že doma tento typ sklenice nemáte, zvolte sklenice určené pro bílé víno.
Vinařské novinky do schránky