"Když se o vinohrad pečuje správně, mohou to zúročit ještě naši vnukové," říká Jan Tomášek
PRAHA Když se vydáte na procházku trojskou vinicí Salabka, budete mít Prahu a Hradčany jako na dlani. Tento výhled si ale její spolumajitel Jan Tomášek příliš často neužívá. Na vinohradu totiž práce nikdy nekončí.
- Co vás vedlo k tomu, že jste se stal vinařem? Vaše původní profese nemá s vínem nic společného...
Původem jsem ekonom. Snad se "kolegů" nedotknu, nelíbí se mi představa, že někde něco výhodně za korunu koupí a pak za deset prodají – kde je v tom přidaná hodnota? To vinice, vinařství je přetrvávající hodnota a pokud to dnes budeme dělat správně, ještě naši vnukové to mohou zúročit.
- Salabka je nejstarší pražskou vinicí. Ví se, kdy vznikla a odkud má svůj název?
Není nejstarší – toto prvenství by patřilo vinici Svatováclavské na Pražském hradě. Salabka je vinicí největší, s rozlohou 4,5 hektaru.
- K jejímu obnovení došlo poměrně nedávno. V jakém stavu byla, když jste ji převzali?
Spíše než o vinici by se dalo hovořit o zarostlé louce. Ale nějaký "poklad" se tu přeci jen skrýval – asi 1000 hlav Ryzlinku rýnského z výsadby z roku 1953. Nyní jej považujeme za nejstarší v Čechách.
- Za tak krátký čas, kdy se o vinici staráte, jste jako pěstitelé vína získali překvapivě mnoho uznání. Kterého si ceníte nejvíce?
Nejvíce si cením, že máme mladého a nadějného vinaře Tomáše Osičku. Jeho zásluhou už můžeme počítat ocenění v desítkách. Pokud mohu být konkrétní, byla by to AWC Wienna – největší vinařská soutěž světa – loni byla účast 12 861 vzorků ze 41 zemí. Ze Salabky jsme odeslali čtyři vzorky – výsledkem byl jeden bronz, dvě stříbra a zlato – to bylo za Hibernal. V té nevinařské rovině by to bylo ocenění "Obal roku 2016".
POKRAČOVÁNÍ NA STRANĚ 3 Nejstarší ryzlink z Tróji
DOKONČENÍ ZE STRANY 1
- Jak si vysvětlujete, že jsou vína vypěstovaná a vyrobená v Praze, tak ceněna a je o ně takový zájem?
Myslím, že je to tím, že jsme si vybrali na začátku tu obtížnější cestu: nejde nám o kvantitu, ale o kvalitu. V letošním roce budeme ještě více redukovat počet hroznů tak, abychom dostali do sklepa jen nejlepší základ.
- Ve vinohradu máte asi 21 tisíc hlav vína. To dá jistě pořádnou práci. Jak to zvládáte?
S vypětím sil... Samozřejmě je to týmová práce. A pokud by měl někdo ze čtenářů chuť přiložit ruku k dílu, bude vítán.
- Kolik vyprodukujete vína a kdo je vaším největším odběratelem?
Jeden keř odpovídá zhruba jedné láhvi. Naším největším odběratelem je naše restaurace a troufnu si říci, že s výhledem na vinici tady i víno nejlépe chutná.
- Na zadní straně lahví uvádíte, z které části vinice víno pochází...
Naším záměrem bylo vyzdvihnout autenticitu místa.
- V logu máte patnáct diamantů. Proč zrovna 15?
Počet diamantů odpovídá počtu vysazených odrůd. Diamanty odkazují na čistotu a jedinečnost a jejich uspořádání pak evokuje hrozen.
- Těch odrůd je tedy patnáct. Které jsou hlavní?
Z bílých už zmíněný ryzlink. Z červených Pinot Noir, který loni získal v soutěži Král vín ocenění nejlepší víno ČR.
- Jaké víno pijete, když si ho chcete opravdu vychutnat?
Osobně mám rád vína sladší. Ve společnosti je ovšem zažito, že kdo chce být "znalec", musí pít vína suchá. V dlouhodobém průzkumu však zjišťuji, že přiměřeně sladké víno s nápisem "suché" by byl jednoznačně bestseller.
- Lze podle vás objevit dobré víno mezi množstvím lahví, jež vidíme v supermarketu?
Zákazníci jsou dnes – a to je jistě správně – náročnější, znalejší a vybíravější. Přizpůsobuje se tomu tedy i nabídka.
- V červnu se na dva dny otevřou pražské vinice. V čem je smysl této akce?
V osvětě. Praha byla v době Karla IV. městem vína. A dnes tomu není jinak – buďme na to pyšní.
---
Pražské vinice 2017 Cílem prvního ročníku projektu Pražské vinice 2017 je rozšířit povědomí o pražských vinicích a seznámit veřejnost s jejich historií i současností a s plány do budoucna. Slavnostní zahájení se uskuteční 23. června v Botanické zahradě v Tróji, na vinice se veřejnost podívá o víkendu 24. a 25. června. Do projektu se kromě Salabky zapojily i vinice sv. Kláry, Svatováclavská vinice na Pražském hradě, Máchalka, Grébovka, Modřanská vinice, vinice Vyšehrad, Baba, Albertov a Strahovská.
Foto: "Vlajkovými odrůdami vinice Salabka je 60letý Ryzlink rýnský, z červených Pinot Noir," říká Jan Tomášek.
FOTO BOHUMIL BREJŽEK
Mutace - 5plus2 - Praha
Zdroj:
5plus2 | |
Datum vydání: | 2.6.2017 |
Číslo: | 22 |
Strana: | 1 |
Autor: | BOHUMIL BREJŽEK |
Vinařské novinky do schránky