Víno – tiché, šumivé, likérové nebo aromatizované neodmyslitelně patří k oslavám a svátečním událostem. Pro většinu lidí k takovým událostem Vánoce patří.
Pojďme ale k samotnému vínu. Jak vybrat to správné? V první řadě záleží na tom, co vám chutná. Někde se neobejde štědrovečerní večeře bez přípitku aromatizovaným vínem, jinde zase vínem šumivým. Na prvním místě je totiž individuálně prožívaná tradice a to, abyste se cítili dobře. Pokud ale chcete vyzkoušet, jak víno dokáže skvěle doprovodit pokrmy, neváhejte. Zážitek z jídla i vína se zdvojnásobí! Na přípitek doporučujeme víno suché, nejlépe šumivé. Jednak vás po celém dni příjemně osvěží, a navíc připraví chuťové pohárky na slavnostní večeři.
K významnému okamžiku, kdy se u slavnostní tabule schází celá rodina, se ideálně hodí aperitiv v podobě šumivých vín, respektive sektů. Štědrovečerní menu obvykle začíná polévkou, k rybí můžete popíjet suchý sekt nebo Neuburské či Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr. Jestliže máte zeleninovou polévku, pak sáhněte po odrůdě Müller Thurgau.
Obvykle se na štědrovečerní večeři podává jako hlavní chod smažený kapr nebo vepřový či kuřecí řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou výrazné, a tak sáhněte po výraznějším víně. Zkuste Chardonnay s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Chybu neuděláte ale ani s Rulandskými bílými nebo Ryzlinky, vlašskými i rýnskými. Kromě ryb sladkovodních, ke kterým se hodí vína bílá, se na svátečním stole vyskytují i chody s mořskými rybami, s nimiž bude perfektně ladit víno růžové. K výraznějšímu lososu či tuňáku byste měli vyzkoušet růžové Zweigeltrebe anebo Cabernet Sauvignon.
Většinou bývá napečeno několik druhů vánočního cukroví, a je velmi těžké je skloubit s nějakým univerzálním vínem. Ale obecně lze říci, že se k domácímu cukroví více hodí sladší vína, tedy výběr z bobulí, ledové či slámové víno. K ořechovému cukroví pak zvolte muškátový Irsai Oliver, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové víno z odrůdy Chardonnay. K cukroví z kandovaného ovoce např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.
Houbový kuba, ale i pečená kachna se zelím k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, a tak nesmíme zapomenout ani na ně. K prvnímu z pokrmů je potřeba zvolit plné bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené. K pečené kachně se skvěle hodí hutné červené. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z odrůd Merlot nebo Frankovka.
A ještě jedno doporučení na závěr. Protože by Vánoce by měly být svátkem klidu a pohody, pojďme si tuto dobu zpříjemnit. Zahoďme všechen ten předvánoční stres a se sklenkou dobrého vína poseďme s lidmi, které máme rádi.
Vinařské novinky do schránky