Slavnostní a významné okamžiky, jako je například příchod nového roku, si zaslouží dokonalý přípitek. Báječnou volbou jsou naše sekty.
Nabídka moravských a českých šumivých vín rok od roku roste a již patří k vizitce většiny vinařství, že se mohou vedle tichých vín pochlubit také vynikajícím sektem. V dobrých obchodech a vinotékách tak dnes již najdete desítky, ne-li stovky sektů vyráběných z mnoha odrůd, mnoha výrobními styly, s různým obsahem zbytkového cukru a samozřejmě také v různých cenových relacích.
Bohatá aromatika a příjemná kyselinka našich sektů je výsledkem pečlivé práce ve vinici, a především ve sklepě, kde ve víně druhotným kvašením vznikají miliony drobných bublinek. Ty se po nalití do typických sklenic uvolňují a v působivých řetězcích stoupají k hladině s charakteristicky šumivým zvukem. Jakkoli moravské a české sekty zažívají své obchodně nejlepší období právě na přelomu roku, zdaleka už neplatí, že by šlo o vína určená jen pro výjimečné příležitosti. Šumivé víno chutná a přináší potěšení, což bychom rozhodně neměli zažívat pouze na Silvestra.
Sekty a perlivá vína dělíme dle zbytkového cukru. Na lahvích se proto často setkáváme s označením „brut nature“ (víno velmi suché a silné), „extra brut“, „brut“ s obsahem cukru nižším než 12 g/litr, „extra dry“, „sec“ nebo také „dry“, „demi-sec“, což je víno polosuché a konečně „doux“ někdy také „sweet“, víno sladké s obsahem cukru vyšším než 50 g/litr. Ať suché, či sladší sekty se výborně hodí ke mnoha druhům jídla, ale také coby lehký a svěží aperitiv. Chceme-li zapůsobit, podáváme je s kaviárem, chceme-li okouzlit, volíme jahody.
S lahví sektu před otevřením zacházejte opatrně a vyvarujte se třesení, které zvýší tlak v láhvi a hrozí nechtěným otevřením a ztrátou drahocenného obsahu. Z vychlazené lahve odstraňte drátěnou sponu (agrafu), láhev nakloňte v úhlu 45 stupňů, držte pevně špunt a pomalými kroutivými pohyby lahve z ní uvolněte zátku.
Anebo můžete zvolit stylovější otevření lahve – tzv. sabráž. Tu ovšem doporučujeme zkoušet s velkou opatrností, nejlépe za přítomnosti profesionála. Jedná se o prudce elegantní, ale zároveň pro nezkušené poměrně rizikové otvírání sektů pomocí šavle či jiných předmětů (sklenice, podšálku, obruče, golfové hole apod.) uražením skleněného hrdla i se špuntem.
Tip: Abyste si sekt doopravdy vychutnali, je potřeba jej nechat v lednici alespoň půlden před otevřením. Opravdu výjimečná a kvalitní vína by měla takto odpočívat i týden. Podávat by se měla nachlazená na 4-6 stupňů do hodné sklenice tzv. flétny. Víno naléváme jen do její poloviny, aby se ve zbylém prostoru sklenice mohla rozvinout vůně.
Věděli jste, že označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století. Tradice šumivého vína však vznikla ve Francii. Vinaři totiž zjistili, že když nechají víno během zimy uskladněné ve skleněných lahvích, namísto v sudech, vytvoří se v nich díky kvašení bublinky, a navíc si tak víno lépe udrží své aroma.
Vinařské novinky do schránky