Svou drahou polovičku nejvíce potěšíte vlastnoručně připravenou večeří a dobrým vínem. Díky tomu si užijete romantické chvilky v soukromí domova. Vyzkoušejte náš tip na dvouchodové jednoduché menu – steak s pepřovou omáčkou a jahody v čokoládě.
Ingredience:
Na pepřovou omáčku:
Postup:
Nejprve si připravíme pepřovou omáčku. Zahřejeme menší hrnec na středním plameni, vlijeme olej, vsypeme cibuli a zelený pepř. Poté dvě minuty zahříváme, následně přidáme víno, vývar a cca 3–4 minuty vaříme. Přilijeme smetanu a vaříme další dvě minuty do zhoustnutí. Omáčku dáme stranou a udržujeme ji v teple.
Steaky osušíme, nejlépe papírovými kuchyňskými utěrkami. Maso potřeme olivovým olejem a důkladně osolíme a opepříme. Rozpálíme nepřilnavou pánev. Vložíme na ni steaky a zprudka je opékáme tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené. Potom je sejmeme z pánve, necháme pět minut odpočinout pod pokličkou nebo v alobalu, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila. Podáváme se svou oblíbenou přílohou.
Hutné jídlo si žádá i hutné a plné víno, a protože je venku zima, zvolíme červené. Mělo by být vyzrálé a plné, s označením kvality pozdní sběr či výběr z hroznů. Výborné ročníky na červená vína byly 2015, 2013 či 2011. Z odrůd vyzkoušejte Rulandské modré, Merlot nebo Frankovku například z velkopavlovické podoblasti.
Ingredience:
Postup:
Jahody pečlivě omyjeme a necháme je oschnout na čisté utěrce. Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni. Jahody namočíme v bílé nebo tmavé čokoládě a obalíme je v oříšcích či kokosu, některé můžeme ozdobit ještě čokoládovými proužky.
TIP: Můžete vyzkoušet i jiné ovoce – banány, hrozny, kiwi apod.
Pokud zvolíte bílou čokoládu, doporučujeme bílé víno odrůdy Chardonnay, Rulandské bílé, Sauvignon nebo Hibernal. Pokud zvolíte hořkou čokoládu, kombinujte pokrm s plným červeným vínem jako Rulandské modré, Zweigeltrebe či Modrý Portugal. Všechna vína vybírejte v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Bílá vína mohou mít lehký zbytek cukru.
Vinařské novinky do schránky