Vyzkoušejte nestárnoucí recept na hovězí na červeném víně, který si jistě oblíbíte. Hovězí maso má výraznou plnou chuť, a tak se výborně snoubí s červeným vínem. Jak na talíři, tak ve sklenici. Připravte si nezapomenutelnou večeři s moravským nebo českým vínem, jež bude oplývat chutí a vůní.
Co budeme potřebovat:
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na kousky, osolíme a orestujeme na rozpáleném másle v kombinaci s olejem. Po zatáhnutí masa přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ještě jemně opéct. Poté lehce zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vínem.
Chvíli necháme maso povařit, přilejeme vývar a přidáme koření (majoránku, pepř, oregano, kmín, sůl). Dusíme na mírném plameni, dokud nebude maso měkké. Podléváme vývarem, popřípadě červeným vínem. Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kostičky a zeleninu opečeme na másle, aby na povrchu zkaramelizovala. Až bude maso měkké, přidáme orestovanou zeleninu a necháme spolu asi pět minut vařit.
Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši nebo chléb.
Tip sommeliera Ing. Marka Babisze
Doporučuje víno ze Salonu vín ČR, a sice Frankovku VOC Modré hory od Leoše Horáka z velkopavlovické podoblasti. Víno má tmavší rubínovou barvu, vůně je čistě ovocná, dominuje čerstvá višeň i lehké dřevo. Chuť je plnější, oblá a s příjemnou tříslovinou. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech.
Vinařské novinky do schránky