Hovězí na červeném víně

Vyzkoušejte nestárnoucí recept na hovězí na červeném víně, který si jistě oblíbíte. Hovězí maso má výraznou plnou chuť, a tak se výborně snoubí s červeným vínem. Jak na talíři, tak ve sklenici. Připravte si nezapomenutelnou večeři s moravským nebo českým vínem, jež bude oplývat chutí a vůní.

Co budeme potřebovat:

  • 700 g zadního hovězího masa
  • 1 větší cibule (nejlépe červená)
  • 3 dcl kvalitního moravského nebo českého červeného vína (ideálně Frankovka nebo Svatovavřinecké)
  • 3 dl silného hovězího vývaru
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 2 snítky čerstvé majoránky nebo lžička sušené
  • špetka oregana
  • drcený kmín
  • pepř, sůl
  • hladká mouka
  • máslo
  • olej

Postup:

Hovězí maso nakrájíme na kousky, osolíme a orestujeme na rozpáleném másle v kombinaci s olejem. Po zatáhnutí masa přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ještě jemně opéct. Poté lehce zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vínem.

Chvíli necháme maso povařit, přilejeme vývar a přidáme koření (majoránku, pepř, oregano, kmín, sůl). Dusíme na mírném plameni, dokud nebude maso měkké. Podléváme vývarem, popřípadě červeným vínem. Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kostičky a zeleninu opečeme na másle, aby na povrchu zkaramelizovala. Až bude maso měkké, přidáme orestovanou zeleninu a necháme spolu asi pět minut vařit.

Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši nebo chléb.

Frankovka VOC Modré horyTip sommeliera Ing. Marka Babisze

Doporučuje víno ze Salonu vín ČR, a sice Frankovku VOC Modré hory od Leoše Horáka z velkopavlovické podoblasti. Víno má tmavší rubínovou barvu, vůně je čistě ovocná, dominuje čerstvá višeň i lehké dřevo. Chuť je plnější, oblá a s příjemnou tříslovinou. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech.

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína