Video: Co se dozvím z etikety?
Dobrého vína je spousta, ale jak se v něm vyznat? Nejdůležitějším pomocníkem je etiketa. Dozvíte se z ní hlavně obsah cukru, jakostní zařazení vína, ročník vína a samozřejmě odrůdu. ...
Ať už vybíráte víno jako dárek, nebo přemýšlíte, které zvolit k večeři či na oslavu, velmi často rozhodne etiketa na lahvi vína. Vyznat se v ní ale může být mnohdy náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podívejme se na to, co by na ní nemělo chybět a jak se v ní rychle zorientovat. Z etikety sice nezjistíte, jestli vám víno bude chutnat, ale několik důležitých informací určitě ano.
Předchůdcem dnešních etiket bylo označování vína přímo na amforách ve starověkém Egyptě. Našly se amfory, na nichž je uveden nejen ročník vína, jeho kvalita a původ, ale dokonce i vedoucí vinice. Dnes jsou etikety důležitou součástí přípravy finálního designu vína každého vinařství. Etiketa by měla obsahovat údaje, jež mají požadovanou informační hodnotu. V České republice se používá tzv. germánský systém označování vína na etiketách, který klade důraz na údaje o jakosti.
Podle zbytkového cukru víno rozdělujeme do čtyř kategorií. Zbytkový cukr zbude po kvasném procesu a je přírodní.
Dalším údajem je jakostní zařazení. Určuje vyzrálost hroznů při sklizni.
Ročník vína napoví jeho charakter.
Asi nejdůležitějším údajem na etiketě je odrůda. Více informací o odrůdách našich vín:
Odrůdy bílých vín
Odrůdy červených vín
K tomu, abyste rozeznali naše vína od těch zahraničních, vám nyní stačí jediný pohled. Na horní části uzávěru nebo na etiketě v hlavním zorném poli najdete logo skleničky v národních barvách. Tohle označení dané zákonem garantuje původ moravských a českých vín.
Číst dále o značení moravských a českých vín
Dobrého vína je spousta, ale jak se v něm vyznat? Nejdůležitějším pomocníkem je etiketa. Dozvíte se z ní hlavně obsah cukru, jakostní zařazení vína, ročník vína a samozřejmě odrůdu. ...
Vinařské novinky do schránky