Růžové víno se v České republice těší velké oblibě, ale zdaleka tomu tak nebylo vždy.
Ještě před deseti lety byla na jeho výrobu použita pouhá 2 % moravských a českých hroznů. V loňském roce už to bylo 10,9 %, což představovalo 6,66 milionu litrů růžového vína. Nikdy v historii naši vinaři nepoužili na rosé takový podíl hroznů, ani nevyrobili tolik růžového vína.
Do roku 2008 se u nás růžové víno vyrábělo jen okrajově jako doplněk běžné produkce, která se tak zcela dominantně zaměřovala na bílá a červená vína. Celková produkce růžového vína se proto u nás do té doby ani neevidovala. Právě v roce 2009 roce také začal s propagací růžových vín Vinařský fond.
„Potenciál růžových vín u nás byl veliký, ale lidé o těchto svěžích, ovocitých vínech prakticky nevěděli. Bylo tak potřeba je s růžovými seznámit a ukázat jim jejich přednosti. Teplé měsíce v roce se k tomu přímo nabízely a ze sezónní záležitosti se poměrně brzy stalo víno vhodné pro celoroční konzumaci,“ komentuje počátek marketingové podpory moravských a českých růžových vín Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu a dodává: „Nyní jsou růžová vína již samozřejmou součástí nabídky vín. K popularitě “rosé“ přispěl i fenomén Svatomartinských vín, u nichž podíl růžových vín a klaretů dosahuje každoročně téměř jedné třetiny.“
Z průzkumu, který si nechal vypracovat Vinařský fond, vyplývá, že růžová vína pijí téměř tři čtvrtiny dospělých (73 %), o něco častěji jsou to však mladší ženy. Přes 2/3 konzumentů růžových vín nezáleží na ročním období, zbylá cca 1/3 pak preferuje růžové zejména v letních měsících.
Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, které se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi naše nejoblíbenější modré odrůdy patří tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Velmi dobře lze rosé párovat s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak.
Přehled produkce růžového vína
Ročník | produkce růžového (l) | podíl hroznů | celková produkce (l) |
2017 | 6 600 000 | 10,9 % | 60 500 000 |
2016 | 3 800 000 | 6,8 % | 56 500 000 |
2015 | 5 200 000 | 7,4 % | 70 500 000 |
2014 | 3 500 000 | 7,0 % | 50 000 000 |
2013 | 5 100 000 | 8,0 % | 63 500 000 |
2012 | 4 400 000 | 9,0 % | 49 000 000 |
2011 | 4 700 000 | 7,0 % | 67 000 000 |
2010 | 2 600 000 | 6,7 % | 39 000 000 |
2009 | 2 600 000 | 4,5 % | 57 000 000 |
2008 | 1 700 000 | 2,0 % | 84 000 000 |
Vinařské novinky do schránky