Postup podávání jídel a vín

Stejně jako platí určitě pořadí v podávání jídel, platí pořadí také u vín. Předkrmu předchází aperitiv, dezert doprovází digestiv.

Aperitiv

Posláním aperitivu je oddělit vzácný okamžik od všedního dne, povzbudit napětí při očekávání dalšího dění, zvýšit chuť k jídlu, naladit společnost, ale nezasytit. V teplých dnech: vinný střik s minerálkou a pak vychlazené sladké bílé víno. V chladných dnech: suché, bílé šumivé víno a pak suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu.

Polévka
  • Polévka nesladká, kořenitá – stará vyzrálá vína
  • Polévka jarní, zeleninová – lehká, ovocitá vína odrůd: Müller Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené
  • Polévka krémová – mladší Neuburské, Rulandské bílé
Předkrm

Předkrm má udržet očekávání hlavního jídla v určitém napětí. Nesmí být příliš vydatný, a proto se podávají lehká, bílá vína – hlavně jsou vhodná kabinetní vína k zahnání mírné žízně, která je na počátku stolování větší. Výjimkou je hutný předkrm, jakým jsou husí játra. Ten spojujeme s aperitivem a podáváme k němu přírodně sladká vína (bobulové výběry apod.).

Hlavní jídlo
  • Ryby – vařené, dušené – bílá kabinetní vína,
  • uzené, případně s omáčkou – bílá vína pozdních sběrů,
  • grilované, smažené, případně s výraznou chutí omáčky – vyzrálá, bílá jakostní vína nebo lehčí vína červená,
  • úhoř – lehčí červená vína,
  • mořské ryby – bílá vína (mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť).
Masité pokrmy

Staré pravidlo "bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu" platí, když je příprava bílého masa velmi jemná a tmavá masa jsou velmi výrazná. Kombinace se tak často mění podle přípravy pokrmů:

  • maso bez omáčky – víno k chuti masa,
  • maso s omáčkou – víno k chuti omáčky,
  • maso vařené, dušené – bílá vína kabinetní,
  • maso bílé grilované – bílá vína pozdních sběrů,
  • maso tučné grilované, pečené – velmi plná bílá vína, klarety, jemná červená vína,
  • maso tmavé, skopové, zvěřina – vína červená s bohatou tříslovinou,
  • maso s bohatou zeleninovou oblohou – lehčí víno nežli k typu masa, např. Neronet.
Dezert
  • Ovocný – polosladká nebo sladká vína s vyšší kyselinou, např. Ryzlink vlašský.
  • Krémový, hutný – plná polosladká a sladká vína, např. Pálava.
  • Čokoládový – suchá plnější červená vína, např. Neronet.

< Zpět

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína