Čekání bylo dlouhé, ale vyplatilo se. Právě byly zveřejněny výsledky 12. ročníku mezinárodní vinařské soutěže “SAKURA” Japan Women’s Wine Awards 2025, která se uskutečnila na konci ledna v Tokiu. Letos se do této prestižní přehlídky po několikaleté odmlce zapojili i vinaři z České republiky. Jejich vína získala hned několik prestižních ocenění. Z celkem 31 přihlášených bylo medailí oceněno 20 vzorků. Pět vín získalo medaili Silver, třináct medaili Gold a jedno Double Gold. Vzorek Bohemia Sekt Brut Prestige obdržel dokonce nejvyšší trofej Diamond Trophy. Účast tuzemských vinařů proběhla za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra s podporou Ministerstva zemědělství.
Medailí Silver byly oceněny vzorky z Vinařství Obelisk, VÍNO J. Stávek, Vitis Strážnice a Vinařství Jiří Uherek, medailí Gold vzorky z Vinařství Svoboda, Mikrosvín Mikulov, Zámecké vinařství Bzenec, Thaya, Bohemia Sekt a VÍNO J. Stávek. Medaili Double Gold získalo Vinařství Obelisk a Diamond Trophy přivezl Bohemia Sekt Brut Prestige. Diamantovou trofejí bylo oceněno pouhých 64 vzorků z téměř 4 000 přihlášených vín. To jen podtrhuje význam úspěchu pro české vinařství.
Vedle výše uvedených ocenění uspěla tuzemská vína také ve čtyřech mimořádných kategoriích, a sice v kategorii „Nejlepší párování s japonskou kuchyní – sushi“ (Vinařství Svoboda, Sylvánské zelené 2022), „Dezertní víno“ (Vinařství Obelisk, Ryzlink Rýnský 2023) a „Méně známé odrůdy na japonském trhu“ (VÍNO J. Stávek, Bílá Frankovka 2023; Mikrosvín Mikulov, Pálava 2023).
“SAKURA” Japan Women’s Wine Awards je největší vinařská soutěž v Asii. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 3 962 vín ze 36 zemí světa. V Japonsku, jež je pátým největším dovozcem vína na světě a druhým největším v Asii, je získání oficiálního ocenění důležitým faktorem, který může pomoci úspěchu produktu na trhu.
Dalším významným činitelem je ale i povědomí zákazníka o dané zemi a regionu. Právě proto uspořádalo Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Vinařským fondem ČR ve dnech 29.-30. ledna 2025 sérii mistrovských kurzů českých a moravských vín na Velvyslanectví České republiky v Tokiu. Masterclass vedla Národní sommeliérka Klára Kollárová, jež japonskému odbornému publiku prezentovala vína, která jsou již na japonském trhu k dostání, i produkty těch vinařů, kteří mají o tento trh zájem do budoucna. Kurzů se účastnilo celkem 90 osob z řad importérů, zástupců maloobchodu, sommelierů či novinářů.
O akci byl následně publikován článek v japonském periodiku Shuhan News a dotkla se jí rovněž reportáž místní televizní stanice Fuji TV. V návaznosti na Masterclass bylo rovněž zahájeno několik obchodních jednání ohledně dovozu nových značek vín do Japonska.
Vinařské novinky do schránky