Česká republika a její vinařské oblasti se nacházejí spíše v severních částech vinařské Evropy, z čehož vyplývá také charakter našich vín. Mírně chladnější klima, méně slunečných dnů, delší doba zrání hroznů a v neposlední řadě také specifické půdní podmínky formují charakter našich vín a předurčují také odrůdovou skladbu.
Naše bílá vína jsou obvykle svěžejší, šťavnatější, s vyšším obsahem kyselin a často bývají bohatě aromatická. Velmi oblíbená jsou již jako mladá či do stáří několika let. Výjimkou však u řady odrůd nebývá ani potenciál k archivaci.
Naše bílá vína jsou obvykle svěžejší, šťavnatější, s vyšším obsahem kyselin a často bývají bohatě aromatická.
Průměrně vinaři v České republice vyrobí cca 60 milionů litrů vína. Toto množství se ale výrazně mění s ohledem zejména na průběh počasí. Jarní mrazy, letní deště a výskyt škůdců každý rok objem sklizně výrazně ovlivňují. V závislosti na ročníku tak naši vinaři vyrábí cca 40 milionů litrů bílých vín, což představuje cca 2/3 produkce vína v České republice.
Obecně se naše vinařství vyznačuje mimořádnou odrůdovou pestrostí, a to nejen v pěstování révy, ale i v jejím šlechtění. Mezi naše nejběžnější, a tedy i nejoblíbenější odrůdy pro výrobu bílých vín patří Veltlínské zelené, které je vůbec nejpěstovanější odrůdou révy v České republice, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay a další. I přes jednoznačné odrůdové zaměření našich vinařů získávají na popularitě také cuvée, tedy vína vyrobená z více odrůd.
Bílé víno se podává nachlazené na teplotu 8–12 °C, přičemž mladá a méně aromatická vína chladíme více
Bílé víno je nejuniverzálnější ze všech vín a jako takové nezná sezonu. Je vhodné pro každodenní i sváteční pití v průběhu celého roku. Bílé víno se podává nachlazené na teplotu 8–12 °C, přičemž mladá a méně aromatická vína chladíme více; zralá, aromatičtější vína pak méně. Bílá vína podáváme v pořadí od mladších, méně aromatických a sušších po bílá starší, aromatická a s vyšším zbytkovým cukrem. Pro pití bílých vín jsou nejvhodnější sklenice o objemu 0,25–0,4 l. Víno naléváme jen cca do třetiny objemu sklenice, aby se v jejím zbytku mohlo dostatečně rozvinout aroma vína. Bílé víno zpravidla do nedopité sklenice nedoléváme, abychom uchovali jeho náležité nachlazení.
Obecně platí, že by víno a jídlo měly spolu souznít, a proto kombinujte podobně výrazná jídla a vína, tedy méně výrazné úpravy jídel s méně aromatickými víny a naopak. Bílá vína se hodí k lehčím pokrmům s méně výrazným kořeněním, k zelenině, nepříliš aromatickým těstovinám, ke kuřecímu masu, rybám a mořským plodům a jako sladká (výběry z bobulí a cibéb, slámová a ledová vína) dokonale ladí se sladkými dezerty. U vína a jídla se ale nebojte experimentovat a objevovat netušené kombinace.
Vinařské novinky do schránky