Jedná se o jakostní víno s přívlastkem a označení „Pozdní sběr“ je pak druh (kategorie) přívlastku.
Sklizeň hroznů u těchto vín probíhá obvykle v pozdějším termínu a odtud pochází i označení. Později sklízené hrozny jsou vyzrálejší a obsahují vyšší koncentraci přírodního cukru i aromatických a dalších látek, které určují charakter vína. Tato vína pak bývají plná a extraktivní. Pro přívlastek pozdní sběr je stanovena minimální cukernatost nejméně 21 °NM (°NM – stupeň normalizovaného moštoměru. 1 °NM odpovídá 1 kg přírodního cukru v 1 hl hroznového moštu).
Kromě cukernatosti přívlastek pozdní sběr vyžaduje i dodržení dalších podmínek. Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a původ hroznů, jejich cukernatost, hmotnost, popř. odrůda nebo směs odrůd musí být ověřena SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu, tedy přidávat do vinného moštu cukr. Povinné je taktéž číslo příslušné šarže a evidenční číslo jakosti, které přidělí SZPI.
Vinařské novinky do schránky