Úspěšná národní značka by měla jasně odkazovat na místo původu v ČR, být "naše", obsahovat hravost, uvolněnost, autenticitu a být jednoduše osvojitelná pro konzumenty. To jsou "bublinky"...ochutnejte!
b jako bublinky
• Základní podmínkou je původ všech hroznů z ČR.
• Minimálně 85 % musí být tvořené hlavními odrůdami Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Zbytek může být doplněn odrůdy například Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a „ne-aromatické“ PIWI odrůdy (například Solaris, Savilon, Rinot, Donauriesling, Malverina, Saphira nebo Johanniter).
• V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jedno-odrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůda Rulandské modré.
• Finální produkt musí být mladý, ovocitý, jemný, lehký, svěží. Perlení musí být jemné a bohaté, tvořené jemnými perličkami s primární ovocnými tóny. Finální produkt může být suchý a polosuchý se zbytkovým cukrem do 12 g na litr vína (max. do 18 g/l, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru).
• Maximální skutečný obsah alkoholu je 12% obj. s přihlédnutím k odchylce dané platnou legislativou a chybou referenční metody.
• Pro sycení je povolena metoda, kdy perlivé víno bude zcela či částečně dosycené CO2 (1–2,5 baru) nebo metoda kvašením v tanku (charmat) – varianta perlivého vína (tlak od 1 do 2,5 baru).
• Produkty mohou být na trh dodávány pouze ve vinných čirých lahvích typu „burgunder“ o maximálním obsahu 0,75 litru. (Tato láhev je ve spodní části širší a směrem k hrdlu se zužuje.) Dále je povoleno plnění do plechovek pro variantu sycení CO2 - platí pro perlivá vína dosycená oxidem uhličitým.
• Držitelem ochranné známky „bublinky“ je Vinařský fond, který ji licenční smlouvou poskytuje NVC k udělování podlicencí, stejně jako v případě Svatomartinského.
• Vinař vyplní přihlášku, ke které přiloží standardní analytický rozbor dané šarže pro zatřídění na SZPI. Administruje NVC.
• Po podpisu licenční smlouvy a finalizaci perlivého vína zasílá vinař od každé šarže tři originální vzorky pro archivaci do Národního vinařského centra k případné analytické a senzorické kontrole.
• Vzorky se archivují po dva roky. Kontrola probíhá namátkově či na základě podnětu. Provádí NVC ve spolupráci s Radou VF.
• Pokud vzorky při kontrole neodpovídají stanoveným podmínkám, je možné, že další licence už nebude danému subjektu po určitou dobu udělena.
• Výrobce je povinen dodržovat logomanuál.