Šatovský rodák Radim Braun, který se zabývá výrobou vína již od roku 1998, si před několika lety koupil s bratrem v šatovské sklepní uličce sedm metrů hluboký a 300 m dlouhý historický sklep (s dochovanými letopočty 1872 a 1880). Tento sklep nyní po rekonstrukci zahrnuje novou lisovnu, degustační místnost a apartmán s ubytováním pro šest osob. V roce 2003 si Radim Braun s manželkou Evou vysadili v trati Skalky v blízkosti Malovaného sklepa vinici o rozloze 0,14 ha. Od roku 2016 sklízejí také Müller-Thurgau ze spodní terasy na vynikající trati Peklo na rakouských hranicích. Část hroznů ještě nakupují od vinohradníků ze Znojemska. Výroba probíhá kombinací tradičních a moderních metod, tedy takových, které dovolí technologie malého hobby-vinařství. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu, nerezu a akátových sudech. Z modrých odrůd zpracovává vinařství vždy jen jednu odrůdu. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok v dřevěném sudu. Pětisetlitrové akátové sudy by měly být brzy ve větším zařazeny také do procesu výroby bílých vín a sloužit ke kvašení a delšímu ležení na jemných kalech. Roční objem výroby stoupnul přibližně na 5 000 litrů (téměř vše se lahvuje na moderní lince v dobšickém Lahoferu), průběžný růst produkce by se měl zastavit někde kolem hranice 20 000 lahví. Manželé proto plánují přebudovat starší stodolu v Šatově na výrobní provoz. Každoročně si Braunovi odnášejí zlaté medaile z místních výstav především za odrůdu Rulandské bílé, z ročníku 2014 byl například velmi úspěšný Hibernal. Vinařství je členem Spolku šatovských vinařů a podle pravidelného rozpisu má v sezóně otevřený sklep i pro volně příchozí návštěvníky.
Tramín červený je bílý. Tedy přesněji řečeno se jedná o odrůdu bílého vína. Proč tedy vlastně červený? Je to kvůli načervenalému zabarvení hroznů. Pěstuje se ve všech podoblastech, nejvíce jej pak najdeme na Velkopavlovicku, Bzenecku, Mikulovsku nebo na Čáslavsku či Mostecku. Stejně jako u Pálavy, i Tramín ukáže svoji krásu, aromatiku a kořenitost především v suchém provedení.
Vinařské novinky do schránky