Jsme biodynamické vinařství ze Znojma s 2,5 ha vinic ve dvou polohách na okraji Národního parku Podyjí (jedna z vinic má granitové prvohorní podloží, druhá je typická spraš). Hrozny jsou pošlapány nebo drceny ručním mlýnkem. Všechna vína jsou nakvášená na slupkách (pár dní nebo měsíc, vina vyráběná v kvevri rok), poté lisována na ručním dřevěném lisu. Fermentace probíhá v dřevěných sudech nebo v kvervi bez aditiv a selektovaných kvasinek. Vína dlouho zrají na kvasnicích, lahvována jsou bez filtrace a sířena jsou právě až při lahvování.
Veltlínské zelené je naší nejrozšířenější odrůdou a je pěstováno na cca 14 % plochy našich vinic. Určitě stojí za to vyzkoušet Veltlíny ze Znojemska, Mikulovska nebo Velkopavlovicka, v Čechách pak z Mělnicka, Roudnicka nebo Mostecka.
Vinařské novinky do schránky