Vinařství vzniklo v roce 2012 jako pokračování více než padesátileté rodinné vinařské a vinohradnické práce. Hlavním mottem vinařství je šetrný přístup k vinici i vínu, s důrazem na charakter každé odrůdy. Vinice jsou ve vinařské obci Novosedly a Mikulov. Vinařství s degustační místností, ubytováním a letní restaurací je v historickém centru Mikulova. Výroba vína byla v roce 2020 rozšířena o historický sklep na ulici Zlámalova, kde se víno zpracovává moderními technologiemi, přímo pod Sv. Kopečkem.
Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Vinařské novinky do schránky