Rodinná firma Lubomíra Gregoroviče a Ivany Svobodové během krátké doby vybudovala produkční zázemí v Miloticích, vybavila sklep moderními technologiemi, vysadila nové vinohrady a dosáhla ocenění šampiona na několika mezinárodních soutěžích. Myšlenka na založení vinařství se zrodila v hlavě Lubomíra Gregoroviče v roce 2005, kdy jako malovinař začal zkoušet nové postupy. V začátku se spolehl na pěstitele hroznů z vytypovaných lokalit Čejkovic, Milotic, Terezína a Skoronic, od kterých bere hrozny dodnes. V dubnu 2008 vysadil v trati Kopce první vlastní vinohrady. V Miloticích Metroflora koupila a v roce 2007 zrekonstruovala obecní objekt na produkční sklep, administrativní zázemí a degustační místnost. V zakryté části dvora je prostor pro zpracování hroznů, na objekt navazuje klimatizovaný sklad lahví. Vinařství je vybaveno nerezovou technologií od příjmu hroznů až po čerpadla, filtry a dvouplášťové tanky s řízeným kvašením pod dusíkovou atmosférou. K vydýchání červených vín slouží starší barikové sudy Mercier, v poslední době ve vinařství přibyly nové bariky, větší pneumatický lis, kalolis, šetrné čerpadlo, filtrace a další nerezové tanky. Vinařství má deset zaměstnanců, především z okruhu rodiny - syn Tomáš se zabývá prodejem, Marek a Dalibor se věnují vinohradům a sklepu. Vinařství spoléhá na moderní metody vinifikace. Spolupracuje s velkobílovickým vinohradníkem a vinařem Radimem Osičkou, který pro Metrofloru připravuje červená vína. Nedávno vinařství do produktového portfolia zařadilo zemská vína (s garantovaným původem hroznů a jejich kvalitou) určená především do gastronomie.
Tramín červený je bílý. Tedy přesněji řečeno se jedná o odrůdu bílého vína. Proč tedy vlastně červený? Je to kvůli načervenalému zabarvení hroznů. Pěstuje se ve všech podoblastech, nejvíce jej pak najdeme na Velkopavlovicku, Bzenecku, Mikulovsku nebo na Čáslavsku či Mostecku. Stejně jako u Pálavy, i Tramín ukáže svoji krásu, aromatiku a kořenitost především v suchém provedení.
Vinařské novinky do schránky