Pan Václav Trpělka v roce 1991 vinařství založil a společně s Lubošem Oulehlou se pustili do poctivé práce, dnes již na 30 ha vinic. Majitelé věří, že když se k dílu přistupuje s péčí a láskou, projeví se to v hroznech a konečně i ve výsledném produktu – víně. Moderní technologie výroby, řízené kvašení a následné další procesy při zrodu vína jsou samozřejmé. Zvláště zdejší štěrkopísky dávají nenapodobitelnou identitu vyhlášené Frankovce. V posledních letech se dostává velkému uznání zejména vínům odrůdy Sauvignon a Chardonnay či Merlot.
Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Vinařské novinky do schránky