Víno z butikového vinařství Vino Masarik z Blatnice pod Sv. Antonínkem osloví každého, kdo si váží tradice moravského vinařství a zvláštností vína v jednotlivých odrůdách a ročnících. Ve vinařství VINO MASARIK s.r.o. Vojtěcha a Radima Masaříkových se sešla tradice z otcovy strany (první svůj vinohrad vysadil v trati Floriánky v roce 1968) a z matčiny strany (dcera významného šlechtitele révy vinné Václava Křivánka). Vinařství zpracovává hrozny z hektaru vinic a specializuje se na odrůdy Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Pinot blanc a Pinot gris. Vlajkovou lodí je Florianka, která byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a v roce 2010 zapsána do Státní odrůdové knihy. Vinice vinařství Vino Masarik je pro tuto odrůdu udržovací. Ochutnat tak můžete Florianku unique – víno z udržovací vinice vysázené v roce 1989. Vinařství Vino Masarik je v Blatnici pod Sv. Antonínkem jediné, které používá při výrobě svých vín výhradně vlastní autochtonní kvasinky izolované ze starých blatnických vinic. Vinice leží ve viniční trati Floriánky ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, podoblastí Slovácké, oblasti Morava. Jde o jižní svah, hlinito-jílové půdy s vyšším obsahem vápna. Keře jsou na středním vedení, založení na jednom kmínku s jedním obnovitelným „tažněm“. Hlavní myšlenkou výroby našeho vína je dodržení tradičních postupů s využitím moderních technologií. Četnost postřiků ve vinici je v průběhu roku nižší než u tzv. integrované produkce, všechny "zelené práce" jsou prováděny ručně. Ve sklepě neodbouráváme kyseliny, ale délkou fermentace regulujeme poměr kyseliny a cukru tak, aby byl v chuťové rovnováze. Zásadně nepřidáváme do moštu či vína enzymy, taniny, vitamíny apod. Taktéž je pro nás nepřípustné používání tzv. ušlechtilých kvasinek. Absolutně respektujeme věci již dávno poznané a takto je i zpracován hrozen - nedrcení bobule, pouze její lehké promáčknutí, nikoliv absolutní oddělení střapiny, ale pouze většinové, proto lisování pneumatickým lisem malým tlakem, ale v delším časovém úseku, proto nikoliv absolutní odkalení moštu, ale pouze oddělení nejtěžších nečistot, proto zrání na jemném kvasničném kalu několik měsíců, atd. Tedy zásady, jež byly samozřejmostí našim vinařským předkům a jsou samozřejmostí i našemu vinařství. Užijte si s přáteli či obchodními partnery degustaci nebo posezení ve vinném sklepě vinařství Vino Masarik. Vyberte si jeden z degustačních programů a poznejte tradiční moravské vinařství v jeho historii, filozofii a chuti. Naše vína jsou malých šarží, jsou nezaměnitelná a vždy odlišná!
Cabernet Sauvignon se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější modré odrůdy. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejvíce je rozšířený v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti, vynikající je v okolí Hustopečí a Mutěnic. Vína z Cabernetu vyzrávají poměrně pomalu a s věkem se jejich kvalita zvyšuje. Proto jsou vhodné pro dlouhodobou archivaci.
Vinařské novinky do schránky