VILAVIN je unikátní, plně gravitační vinařství, v České republice jedinečné. Využitím jemné gravitační síly dochází na všech šesti patrech budovy vinařství k ideálnímu způsobu samovolného pohybu hroznů, rmutu, moštu i vína a to zcela bez využití čerpadel. Gravitace - zdroj čisté energie, je prastarý koncept, ovšem stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií. Chytrá budova vinařství bude vyrábět kvalitní víno i za stovky let.
Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Vinařské novinky do schránky