Vinařství Lípa jsme založili společně s mladším bratrem v roce 2000 a jde vlastně o pokračování rodinné tradice výroby vína, kterou začal už náš děda, pokračoval v ní otec, a na kterou společně s bratrem navazujeme. Díky prozíravému přístupu našich rodičů vystudoval jeden z nás vinařství a druhý pak hotelovou školu. Rozhodnutí, které dnes s odstupem času a nabytými zkušenostmi oba dva vnímáme jako bez nadsázky vizionářské a zároveň jako určující při dalším směřování, rozvoji a budoucnosti našeho vinařství a podnikání vůbec.
Provozovna
Díky prozíravému přístupu našich rodičů vystudoval jeden z nás vinařství a druhý pak hotelovou školu. Rozhodnutí, které dnes s odstupem času a nabytými zkušenostmi oba dva vnímáme jako bez nadsázky vizionářské a zároveň jako určující při dalším směřování, rozvoji a budoucnosti našeho vinařství a podnikání vůbec. Vedení vinařství, a obzvláště špičkového vinařství, je vždy o vyhraněném přístupu, o uplatňování svých zásad a pravidel bez kompromisů a zároveň pak o realizaci osobnosti vinaře. Jedině tak jste schopni ve svém vinařském snažení dosáhnout unikátních vín s nezaměnitelným charakterem! Jak toho však dosáhnou, když jsme dva? Je to jak bílá a černá, každá je jiná, vyjadřuje a prezentuje různé názory, přístupy a životní zkušenosti. Zdánlivě neřešitelná situace, zdánlivě. Vše za nás už dávno vyřešili rodiče svým opravdu vizionářským rozhodnutím – Marek víno, Michal gastronomie Dva obory, které se skvěle doplňují, úzce spolu souvisí a profitují na vzájemném propojení. V praxi to pak vypadá tak, že Marek, který vyrábí víno se při rozhodování o charakteru jednotlivých vín obrací na Michala a oba spolu konzultujeme jaký má být finální senzorický projev každého vína a to i z pohledu snoubení s tím nejvhodnějším pokrmem. Naše společné rozhodování se ani zdaleka netýká jen procesu samotné vinifikace (zpracování hroznu a výroby vína), ale je něj brát zřetel i v průběhu celého vegetačního procesu révy a při všech pracích a zásazích ve vinici. Výsledkem je, věříme, vzájemná symbióza, kterou můžete každý rok najít v našich vínech, ve vínech VINAŘSTVÍ LÍPA
Vinařství dosáhlo významných ocenění především v soutěži AWC Vienna, Král vín, Vinum Juvenale, TOP 77 a další
Náš sekt pochází přímo z Mikulova z krásné vinice Pod Svatým kopečkem I. Odrůdy Rulandské modré a Chardonnay jsme sbírali ručně a celé hrozny vylisovali bez odstopkování. Dvě suchá vína jsou spojena přibližně v poměru 50:50. Hotové cuvée jsme následně nalahvovali a připravili k druhotné fermentaci. Sekt je vyroben tradiční metodou (méthode traditionelle) zráním a ležením na vinných kalech po dobu 28 měsíců v našem archivním sklepě v Brodě nad Dyjí. V průběhu ležení jsme lahve ručně setřásali a na konci května 2016 odstřelili. V září téhož roku byl sekt uveden na trh v exkluzivní a limitované šarži 1 624 ks. Každá lahev je originál s ručně psaným číselným označením. Díky charakteru ročníku 2013 se nám podařilo vyrobit špičkový Brut a Brut Nature, s výraznou mineralitou, jemným perlením a dlouhou persistencí. Elegantní víno pro opravdu slavnostní příležitosti nebo jako exkluzivní dárek.
Soukromá - firemní vinotéka - degustace vín
Vinařské novinky do schránky