Pavel Skrášek se zabýval vinařstvím jako koníčkem od roku 1996. Po krátkém působení v roli obchodního zástupce u dalších vinařů v Perné pak v roce 2000 definitivně „položil“ svou původní strojařskou profesi a dal se na profesionální vinařskou dráhu. Vzhledem k tomu, že rodiče, maminka Pavla a otec Lubomír, vysadili v roce 1993 v trati Bergrus 2,5 ha vinohradů, mohl začít rovnou zpracovávat vlastní hrozny.
Vinařství je posledním objektem směrem cyklostezkou na Bavory
Provozovna
Asi 1/3 hroznů pro zpestření sortimentu pochází od smluvních vinohradníků z okolí Pálavy. Pavel Skrášek nově vysadil v roce 2009 v trati Levá Bavorská Pálavu, v roce 2010 v trati U Mikuláška Rulandské šedé a Sauvignon. Objem výroby by se v budoucnu měl zvýšit jen tak, aby vinařství neztratilo svůj rodinný charakter. Výrobní zázemí měl Pavel Skrášek v Perné v klasickém rodinném sklepě. Na pozemku za domem ovšem již stojí nová výrobní hala, kterou vinařství postupně vybavuje moderními technologiemi. V podkrovních prostorech je vybudováno ubytování s výhledem na Pálavu celkem pro dvanáct osob. Malý sklep u domu slouží k archivaci vína a pro návštěvy. Vinařství používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace - bílá vína se vyrábějí z odkalených moštů zakvašená ušlechtilými kvasinkami v chlazených tancích, červená otevřenou macerací, poté zrají rok v dřevěných sudech. Pavel Skrášek začal lahvovat poprvé ročník 2006. Současný objem výroby se pohybuje kolem 6 000 lahví a měl by se postupně zvyšovat. Pavel Skrášek prodává víno ze sklepa, vlastním rozvozem se vína dále objevují ve vinotékách od Jihlavy až po Ústí nad Labem. Na degustaci se mohou ohlásit skupiny do 24 návštěvníků, posezení u vína lze ale připravit až pro 50 osob. Kromě vína se mohou těšit na domácí zabijačkové speciality a na lidové písničky v podání sklepmistra.
Hibernal výběr z hroznů Ryzlink vlašský - perenský Pálava 2018 výběr z bobulí Cabernet Moravia - leželo 60 dnů na slupkách
Vinařské novinky do schránky