Vinařství Málek Stanislav

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Uplynulo již čtrnáct vinobraní, ve kterých se ve Vinařství Stanislav Málek z Popic podařilo v souladu s přírodou připravit vína, která dala milovníkům tohoto nápoje nahlédnout do nálad zdejšího kraje. Do povědomí se tak již od roku 2002 pravidelně dostává kolekce vín, při jejímž prochutnávání naleznete srozumitelná, lehce čitelná ale komplexní a plná, čistá a v neposlední řadě odrůdově charakteristická přívlastková vína.

Kontakty a služby

Služby

  • Parkoviště pro 10 aut
  • Parkoviště pro 1 autobus
  • Nabídka vlastních vín
  • WC v zařízení
Více informací

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    10 000 lahví
  • Rozloha vinic
    4 ha
  • Cenové rozpětí
    170-220 Kč

Vinařství rodiny Málků obhospodařuje 4 ha vinic v tratích Svidrunk a Mitrberk, které se nacházejí v obci Popice na úpatí hustopečské pahorkatiny. Popice patří mezi obce s dlouholetou vinařskou tradicí – erb s vyobrazením lva opírajícího se o hrozen dává tušit, že pěstování révy vinné bylo a je významnou charakteristikou obce. Vinice rodiny Málků jsou vysázeny na navátých sprašových půdách, které se díky blízkosti Pálavských vrchů vyznačují vysokým obsahem vápna, což dává vzniknout vínům s nezaměnitelným osobitým charakterem. Pečlivé zelené práce, redukce hroznů, ruční šetrná sklizeň a trpělivost ve sklepě vynesla vína vinohradníka a sklepmistra Stanislava Málka až na slavnostní tabule Pražského hradu a k oceněním například na IWC v San Franciscu (za Veltlínské zelené a Pálavu 2009). Vinařství je zaměřeno na odrůdy, které v tomto regionu dosahují pravidelně vysokou kvalitu a v poslední době začalo rozšiřovat původní plochu s důrazem na bílé odrůdy – nejnověji přibylo Rulandské bílé. Na investice do vinic navázaly investice do technologií a sklepů. V novém technologickém sklepě přímo pod tratí Mitrberk, vyrábí vinařství kolem 10 000 lahví ročně. V nabídce je slámové víno, poprvé se v ročníku 2008 povedlo také ledové víno z odrůdy Frankovka. Vína jsou k dostání v několika nejlepších pražských restauracích (Francouzská restaurace Obecního domu, restaurace U orloje), v krkonošských hotelech Harmony a Horizont, ale také například v třeboňské Šupině, v českobudějovickém hotelu Solná brána nebo v hotelu Aria v Praze na Malé Straně, jednom z nejluxusnějších butikových hotelů na světě. Řízené degustace je možné uspořádat pro skupiny 5 – 25 osob v nově zrekonstruovaném komfortním degustačním sklepě s možností zážitkové gastronomie nebo posezení na letní terase s grilem. Návštěvníci by si neměli nechat ujít prohlídku vzorně opečovaných vinohradů. Vinařství dokončilo v roce 2011 rozšíření výrobního zázemí o propojení s dalším sklepem a připravuje stavbu nového vinařského dvora s penzionem s dvacítkou lůžek.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí, Slámové víno
Dosažená ocenění

Vinum Juvenale 2015 - Veltlínské zelené p.s., Chardonnay p.s., Pálava v.h. - stříbrná medaile, O hustopečskou pečeť 2016 - Veltlínské zelené p.s. zlatá medaile, Ryzlink vlašský p.s. stříbrná medaile, Vinařské Litoměřice 2016 - Pálava v.h. zlatá medaile, Zweigeltrebe rosé p.s. stříbrná medaile, Mikulovské vinné trhy 2016 - Chardonnay p.s. a Veltlínské zelené p.s. zlatá medaile, Pálava v.h. stříbrná medaile, Zweigeltrebe rosé p.s. bronzová medaile, Pardubický festival vína 2016 - Veltlínské zelené p.s. stříbrná medaile, Košt Hraběte Chotka 2016 - Rulandské bílé v.h. champion výstavy, Veltlínské zelené p.s. a Savignon p.s. zlatá medaile

Speciality v nabídce

Ledové a slámové víno

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína