Rodinné vinařství dvou mladých bratranců, kteří jsou ovlivněni moravským vínem od narození. Oba pracovali ve vinařství svých otců. Dnes se rozhodli jít svou cestou a vyrábět čistá, ovocná, svěží, odrůdově charakteristická moravská vína s optimálním poměrem cena/výkon. V nabídce najdete i moderní Frizzante sycené přírodním CO2 z hroznů nebo Bag in Box. Rozlehlý resort Zajíci nabízí příjemné ubytování v pokojích a bungalovech s klimatizací, vinný sklep, vinotéku, restauraci, stellplatz i bazén. Populární jsou tu firemní akce i svatby.
Provozovna
+420 606 700 788Firma
Pavel Makuch & Jiří Vajbar
Zakladatelé rodinného vinařství ZAJÍCI ZE ZAJEČÍ
Co jiného se může stát, když se dva mladí kluci, bratranci, žijící ve středu jižní Moravy, v Rakvicích, od začátku svého života potkávají s vínem, vinicí, hrozny a jejich zpracováním?
ZALOŽÍ SI VINAŘSTVÍ!!!
Mladé vinařství pro mladé. Vinařství, které se nebojí experimentů, nových technologií a postupů, ale stále uznává jako nejvyšší metu kvalitní moravský hrozen.
Pavel Makuch se narodil manželům Martinovi Makuchovi a Lubce Makuchové (rozené Vajbarové) v roce 1995. První kontakt s vínem a vinicí zajistila babička Vajbarová. Následovali otec se strýcem, kteří ho vedli od malička k vínu a on se cítil jako doma na vinici a hlavně mezi stroji. Ty dokázal ovládat již v 10 letech. Ještě jako dítě byl tak platným brigádníkem při plečkování či mulčování. Ale i práci s motykou si pamatuje…
Absolvoval Střední odborné učiliště lesnické a rybářské Bzenec Přívoz. Poté začal pracovat a sbírat zkušenosti ve Vinařství Vajbar. Zde prošel, pod vedením otce, celým procesem výroby, od sklepa přes rozvoz vín až po práce ve vinohradu. V roce 2013 vysadil svou první vinici, kterou i kompletně zakreslil půdní bloky, spony, souvratě, úvratě. Naučil se plánovat a aplikovat chemické ošetření vinic, plánovat zimní řez i zelené práce. Od roku 2015 již hospodaří na vinicích sám, včetně dohledu a úkolování brigádníků. Volné chvíle dělí mezi myslivost a roční dceru.
Bc. Jiří Vajbar se narodil manželům Bronislavovi a Martině Vajbarovým v roce 1998. První zážitky s vínem se datují do dětských let. Nenápadně usrknuté doušky za zády rodičů byly mnohokrát vyváženy těžkou prací na vinici i ve sklepě. Více, než do přírody, ho to vždy táhlo do sklepa. První vlastní víno si, za dohledu otce, vyrobil v 8. třídě ZŠ. A nebyl troškař – 500 l odrůdy Neuburské, ještě ze starého vinohradu. Sám si hrozny posbíral, pomlel, vylisoval…
Absolvoval Střední vinařskou školu ve Valticích a následně bakalářské studium na Mendelově univerzitě v Brně – fakulta zemědělská v Lednici, obor vinařství, vinohradnictví. Velkým vzorem je otec a jeho příběh, který se sám, bez cizích zdrojů, dokázal vypracovat od drobného vinaře se sudovkou na dnes uznávaného středně velkého vinaře s obrovským zázemím vinic a výroby. Jeho cílem je vyrábět výborná, odrůdově charakteristická vína z moravských vinic a snad do nich vložit o trochu toho mladistvého espritu, aby k vínům přitáhl i své vrstevníky.
KRÁL VÍN, JAROVÍN, NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN - MIKULOVSKÁ
Vinařské novinky do schránky