Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla a k němu patří i kvalitní moravské nebo české víno. Ke každému pokrmu se ale hodí jiné, a proto se hodí trocha inspirace, jak ho správně vybrat, a vykouzlit tak dokonalé menu.
Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem.
O snoubení jídla s vínem byly napsány celé knihovny, ale v praxi málokdo překročil základní hranici „ke světlému masu bílé víno a k tmavému červené“. Takže co dál, když se naše tradiční vánoční menu do této poučky vejde jen stěží? S výběrem pomůže národní sommelierka Klára Kollárová.
Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem. Aperitiv připomene významnost chvíle a příjemně povzbudí chuť k jídlu. A k tomuto účelu se skvělé hodí šumivá vína, resp. elegantní moravské sekty, ideálně suchý sekt (extra brut nebo brut), v němž nejlépe vynikne charakter vína. Pozor na zavádějící kategorii extra dry, která označuje vína o něco sladší (12-17 gr/l) než brut. Jemné perlení podpoří i zážitek krémové polévky.
Noblesní sekt ale určitě není podmínkou a skvělou volbou bude i suché mladší Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr. Jestliže se na vaši sváteční tabuli objevuje zeleninová polévka, pak stojí za úvahu ryze česká odrůda Aurelius, která je velmi příjemně pitelná a ladí s jemným zeleninovým základem. Nekomplikované pohodové snoubení slibuje ale také Müller Thurgau, třeba ve sklepě zapomenuté Svatomartinské.
Většinou se jako hlavní chod štědrovečerní večeře servíruje smažený kapr, nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou poměrně výrazné, a právě proto by i samotné víno mělo být výraznější, plnější a aromatičtější, tak aby se s jídlem skvěle doplňovalo. K těmto pokrmům jsou vhodná bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou chuť můžete nalézt například u vyzrálejších Chardonnay, Veltlínského zeleného nebo u Ryzlinku vlašského i rýnského. Ke kapru na černo se skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina, která není sice obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem.
Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské, ty s jemným bílým masem podpoříte suchým Ryzlinkem rýnským nebo Sauvignonem. S výraznějším tučnějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.
Většinou bývá napečeno několik druhů vánočního cukroví, a je nesnadné je skloubit s nějakým univerzálním vínem. Ale obecně lze říci, že více se hodí k domácímu cukroví polosladká až sladká vína, vč. speciálních ledových či slámových vín. Pokud si chcete hrát ještě více, tak k ořechovému cukroví volte aromatický Irsai Oliver nebo Muškát, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové Chardonnay a ke kandovanému ovoci např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.
Houbový kuba, tak jako pečená kachna se zelím k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, a tak nesmíme zapomenout ani na ně. K prvnímu z pokrmů je potřeba zvolit plné bílé kořenité víno, například přívlastkové Veltlínské zelené. K pečené kachně se skvěle hodí hutné červené víno. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z pro náš region typické Frankovky, nebo světáčtějšího Merlotu, ovšem s typických moravským rukopisem.
Mezi klasiku se pak určitě řadí chlebíček s bramborovým salátem, šunkou a vajíčkem, dále pak s uherákem, a nakonec s humrovou pomazánkou. K pokrmům s vajíčkem se hodí suché sekty, s humrovou pomazánkou zase jemné barikové Chardonnay nebo Rulandské bílé. Jednohubky s rybí pomazánkou báječně podtrhne suchý sekt, středně plné suché růžové víno např. z odrůdy Zweigeltrebe nebo Merlotu. Chlebíčky s bramborovým salátem zase suché bílé víno s výraznější krémovostí např. Rulandské bílé, česnekové pak zase šumivé suché růžové víno.
Ať už se ale rozhodnete pro cokoliv, pokud k tomu zvolíte víno, tak platí základní pravidlo. Měli byste zvolit takové víno, které máte rádi a musí vám to dohromady chutnat, jinak je celé párování zbytečné. Pokud se ale budete držet těchto doporučení, tak máte velkou šanci, že naleznete nový rozměr chuti nejenom vína, ale i pokrmu k tomu zvolenému a zpříjemníte si tak nejenom vánoční pokrmy, ale celé svátky.
Vinařské novinky do schránky