Slavnostní a významné okamžiky, jako jsou vánoční svátky, a hlavně pak příchod nového roku, si zaslouží dokonalý přípitek. Báječnou volbou jsou pak moravské a české sekty.
Šumivé víno chutná a přináší potěšení, což bychom rozhodně neměli zažívat pouze na Silvestra.
Poptávka po kvalitních šumivých vínech rok od roku roste a již patří k vizitce mnohých moravských a českých vinařství, že se mohou vedle tichých vín pochlubit také vynikajícím sektem. K dostání jsou desítky druhů sektů vyráběných z mnoha odrůd, mnoha výrobními styly, s různým obsahem zbytkového cukru a samozřejmě také v různých cenových relacích. Jakkoli moravské a české sekty zažívají své obchodně nejlepší období právě na přelomu roku, zdaleka už neplatí, že by šlo o vína určená jen pro výjimečné příležitosti. Šumivé víno chutná a přináší potěšení, což bychom rozhodně neměli zažívat pouze na Silvestra.
Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století. Tradice šumivého vína však vznikla ve Francii. Vinaři totiž zjistili, že když nechají víno během zimy uskladněné ve skleněných lahvích, namísto v sudech, vytvoří se v nich díky kvašení bublinky, a navíc si tak víno lépe udrží své aroma.
U nás je nejběžnějším typem sektů demi sec a brut.
Sekty a šumivá vína dělíme dle zbytkového cukru. Na lahvích se proto často setkáváme s označením „brut nature“ (víno velmi suché a silné), „extra brut“, „brut“ s obsahem cukru nižším než 12 g/litr, „extra dry“, „sec“ nebo také „dry“, „demi-sec“, což je víno polosuché a konečně „doux“ někdy také „sweet“, víno sladké s obsahem cukru vyšším než 50 g/litr. Ať suché, či sladší sekty se výborně hodí ke mnoha druhům jídla, ale také coby lehký a svěží aperitiv. U nás je nejběžnějším typem sektů demi sec a brut.
Abyste si sekt doopravdy vychutnali, je potřeba jej nechat v lednici alespoň půlden před otevřením. Podávat by se měla nachlazená na 5-7 °C stupňů do vhodné sklenice tzv. flétny. Víno naléváme jen do její poloviny, aby se ve zbylém prostoru sklenice mohla rozvinout vůně. Sklenky musí být důkladně vymyty a osušeny, aby perlení ode dna trvalo co nejdéle. U kvalitního sektu by se měly po napití uvolňovat bublinky oxidu uhličitého postupně a vytvářet pocit, že máme sektu plná ústa.
S lahví sektu před otevřením zacházejte opatrně a vyvarujte se třesení, které zvýší tlak v láhvi a hrozí nechtěným otevřením a ztrátou drahocenného obsahu. Z vychlazené lahve odstraňte drátěnou sponu (agrafu), láhev nakloňte v úhlu 45 stupňů, držte pevně zátku a pomalými kroutivými pohyby ji z lahve uvolněte.
Abyste si sekt doopravdy vychutnali, je potřeba jej nechat v lednici alespoň půlden před otevřením.
Anebo můžete zvolit stylovější otevření lahve – tzv. sabráž. Tu ovšem doporučujeme zkoušet s velkou opatrností, nejlépe za přítomnosti profesionála. Jedná se o prudce elegantní, ale zároveň pro nezkušené poměrně rizikové otvírání sektů pomocí šavle či jiných předmětů (sklenice, podšálku, obruče, golfové hole apod.) uražením skleněného hrdla i se zátkou.
Bohatá aromatika a příjemná kyselinka moravských a českých sektů je výsledkem pečlivé práce našich vinařů ve vinici, a především ve sklepě, kde ve víně druhotným kvašením vznikají miliony drobných bublinek. Ty se po nalití do typických sklenic uvolňují a v působivých řetězcích stoupají k hladině s charakteristicky šumivým zvukem.
"S našimi sekty se rozrhl pytel. Sláva! Konečně si můžeme vybrat z množstvá odrůd a stylů klidně na celé svátky! Bohemia Sekt jako leader segmentu šumivách vín je samozřejmě stále v čele. Tato vína jsou konzumentsky snadno dostupná. Vybírejte vína v řadě Prestige Brut, která je výlučně z našich hroznů, nebo zkuste ultra suché Chateau Radyně. Vedle gigantů se ale nenechala zahanbit i menší vinařství jako Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal nebo Chateau Valtice."
Vinařské novinky do schránky