Vaječné orgie

K Velikonocům neodmyslitelně patří vajíčka. Plné ošatky barevných uvařených vajec ještě dlouhé dny po skončení Velikonoc zná asi skoro každý. Poradíme vám, jakým vínem si vaječnou večeři vylepšit. Jaká vína se nejlépe hodí k vaječným pokrmům, jsme se poradili s hlavním sommelierem Národního vinařského centra, Ing. Markem Babiszem.

„K vaječným pokrmům je obecně celkem složité vybrat víno, není to ovšem nemožné. Pokud budete chtít snoubit víno a vaječné pokrmy, volil bych spíše suchá svěží vína, která nejsou příliš aromatická. K lehčím pokrmům lehčí bílá vína, k tučnějším plnější bílá vína,“ říká Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Pokud nevíte, co s vajíčky po Velikonocích, máme pro vás několik tipů:

Kulajda

Kulajda

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 400 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • kmín
  • nové koření a černý pepř (5 kuliček)
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 – 2 lžíce octu
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • čerstvý kopr
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy:

  1. Houby očistěte, nakrájejte je na silnější plátky a vložte do hrnce s 1 a čtvrt litrem vroucí vody. Pokud nemáte čerstvé houby, můžete použít i mražené, předem povolené nebo sušené, namočené alespoň hodinu předem do vlažné vody.
  2. Do hrnce k houbám přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, nové koření, bobkový list a kmín a přiveďte k varu.
  3. Mouku rozmíchejte se smetanou a vlijte do polévky a rozšlehejte. Polévku opět přiveďte k varu a přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Polévku ochuťte octem, solí a pepřem a přidejte nasekaný kopr. Stáhněte z plotny a zjemněte máslem.
  5. Každou porci polévky doplňte rozpůleným vejcem, osolte a posypte koprem.

Tip na víno:

U tohoto pokrmu bych volil bílé plnější suché víno, může být ze staršího ročníku. Ideálně, kdyby víno zrálo určitou dobu na kvasinkách. Z odrůd pak Chardonnay nebo Rulandské bílé.

Konkrétní tip:

Chardonnay pozdní sběr 2015 Vinselekt Michlovský a.s., obec: Perná trať: Věstoňsko. Jedná se o plné extraktivní víno s nazrálým buketem, jemné smetanové chuti. Ocenění: Zlatá medaile AWC Vienna, Zlatá medaile Gran Prix Vinex, Zlatá medaile Oenoforum a Zlatá medaile Salon vín.

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 200 g slaniny nebo šunky
  • 8 vajec
  • Sterilovaný nebo mražený hrášek
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Na másle osmažte cibulku a přidejte slaninu nebo šunku. 3 vejce natvrdo nakrájejte na kolečka. Zbylých 5 vajec rozšlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Sceďte sterilovaný hrášek.
  2. Předehřejte si troubu na 200 °C a vymažte pekáč máslem.
  3. Začněte do pekáče vrstvit brambory, poté přidejte slaninu s cibulkou, plátky vajec natvrdo a hrášek. Proces opakujte a skončete vrstvou brambor. Poté zalijte směsí smetany a vajec.
  4. Pečte cca 40 minut, dokud brambory nezezlátnou. Podávat můžete s kyselou okurkou.

Tip na víno:

Vzhledem k tomu, že francouzské brambory jsou tučnější a pečený pokrm, vybral bych zde suché plnější bílé víno s výraznější kyselinkou typu Ryzlink rýnský. Případně by zde mohla být i varianta na lehčí červené víno typu Svatovavřineckého nebo Modrého Portugalu.

Konkrétní tip:

Ryzlink rýnský 2015, VOC Mikulov, SONBERK a.s. Aroma tohoto vína je intenzivně ovocné, doprovázené tóny lipového květu, včelích pláství a náznaky petroleje. Chuť je plná s výraznou stopou sušené meruňky a medu, doprovázená nádhernou kořenitostí, jemnou mineralitou a dlouhou šťavnatou dochutí. Ocenění: Zlatá medaile Salon vín 2019, Regional Champion Prague Wine Trophy 2018, Best of Riesling 2018 Německo, Zlatá medaile Riesling du Monde 2018, Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2017, Stříbrná medaile Decanter London, Zlatá medaile Festwine 2017, Stříbrná medaile Národní Salon vín 2017, Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2016.

Vajíčková pomazánka – dietní verze

Vajíčková pomazánka

Ingredience

  • 8 vajec natvrdo
  • 4x Palouček
  • sůl
  • pažitka na dochucení

Postup přípravy

Vajíčka si oloupejte a nakrájejte na kostičky, dobře rozmíchejte se sýrem Palouček a dochuťte solí. Namazané chlebíčky můžete posypat pažitkou. Podávejte se zeleninou.

Tip na víno:

Pomazánky patří ke studeným předkrmům a zde bych volil něco příjemného a osvěžujícího na začátek. Určitě bych vyzkoušel šumivé víno s označením brut.

Konkrétní tip:

Louis Girardot brut 2013, jakostní šumivé víno s.o., BOHEMIA SEKT, s.r.o.
Louis Girardot brut má nádherně jiskrnou, sytě zlatavou barvu a velmi jemné, dlouhotrvající perlení. Vůně sektu je ušlechtilá, s tóny zralého sadového ovoce a sušených meruněk, s příjemným terciálním charakterem daným dlouhým ležením na kvasinkách. Chuť je šťavnatá, mohutná a sametově harmonická, s tóny lískových oříšků a lučního medu. Sekt má velmi dlouhou a jemnou perzistenci. Vyrobeno klasickou metodou kvašením v lahvi s ležením na kalech 52 měsíců.
Ocenění: Zlatá medaile Salon vín 2019, Zlatá medaile TERRAVINO Izrael 2018, Zlatá medaile Národní soutěž vín - Znojemská podoblast 2018, Bronzová medaile IWC SAN FRANCISCO 2018.

Salát s tuňákem a vejcem

Salát s tuňákem a vejcem

Ingredience

  • 1 hlávka ledového salátu
  • 100 g rukoly
  • avokádo
  • rajčata
  • 3 vejce natvrdo
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • sůl a pepř

Na zálivku

  • olivový olej
  • med
  • dijonská horčice
  • citronová šťáva

Postup přípravy

Ledový salát očistíme a natrháme na kousky. Rukolu omyjeme a osušíme a přidáme k ledovému salátu. Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme, přidáme nakrájená rajčata. Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme. Tuňáka necháme okapat.

Připravíme si zálivku. Med spojíme s hořčicí a postupně za stálého míchání přiléváme olej. Přidáme citronovou šťávu a zálivku podle chuti osolíme a opepříme.

Ledový salát, rukolu, avokádo a rajčata lehce promícháme se zálivkou. Salát rozdělíme na porce, ozdobíme nakrájenými vejci, tuňákem a ihned podáváme.

Ledový salát s tuňákem podáváme jako hlavní chod, doplnit ho můžeme opečenou bagetkou.

Tip na víno:

Zde bych volil opět suché či polosuché bílé středně plné víno, může být lehce kořenité. V kombinaci s rybou a zeleninou bych doporučil odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Neuburské.

Konkrétní tip:

Sylvánské zelené 2017, jakostní víno odrůdové, Školní statek Středočeského kraje Mělník.
Jedná se o víno zelenožluté barvy, jehož vůně je jemná, přecházející do kořenitých tónů. Chuť je harmonická s výraznou kyselinou, nepatrným zbytkovým cukrem a jemnou tříslovinou.
Ocenění: Zlatá medaile Salon vín 2019, Zlatá medaile Národní soutěž vín - oblast Čechy 2018.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína