Jaká vína se hodí k Velikonocům, jsme se poradili s hlavním sommelierem Národního vinařského centra, Ing. Markem Babiszem. Poradil nám vína vhodná při této příležitosti a přinesl konkrétní tipy z letošního Salonu vín, nejlepší stovky moravských a českých vín pro rok 2019.
„Velikonoce jsou svátky jara, takže bych volil k pokrmům převážně bílá vína, jako Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Neuburské nebo Müller Thurgau,“ doporučuje Marek Babisz.
K pokrmům se zeleninou a nádivkou vyzkoušejte Veltlínské zelené
Skvělé bude například Veltlínské zelené, pozdní sběr 2017 z vinařství Vinselekt Michlovský a.s. Jedná se o víno s vůní rozkvetlé louky a čerstvých pražených mandlí. V chuti dominuje ovocný projev s nádechem hruškového kompotu s kandovanými citronovo-pomerančovými tóny.
K vaječným pokrmům doporučuji šumivé víno
Doporučuji například Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut, jakostní šumivé víno s. o. 2015 z firmy Bohemia Sekt s.r.o. Má zlatavě žlutou barvu a dokonale jemné, dlouhotrvající perlení dané dlouhým ležením sektu na kvasinkách. Bohaté a intenzivní aroma je příjemně elegantní, s tóny tropického ovoce, bílých květů a pražených oříšků. Chuť je extraktivní, šťavnatá, plná a medově hebká, připomínající sušené exotické ovoce. Sekt má velmi dlouhou a strukturovanou perzistenci, kterou doplňuje příjemná svěží kyselinka. Byl vyroben klasickou metodou kvašením v lahvi s osmnáctiměsíčním ležením na kalech.
K jarní zeleninové polévce se skvěle hodí suchý a jemný Müller Thurgau, např. Müller Thurgau, kabinetní víno 2017 z Vinařství Lahofer. Je to příjemně pitelné víno zelenkavé barvy, kde ucítíte jemně muškátovou vůni s tóny svěžího ovoce. Pikantní šťavnatá kyselinka doplňuje kořenitou dochuť připomínající broskve a jemný grep. Víno má příjemně vyvážený poměr cukru a kyselin.
Velikonoční úpravu králíka nebo ryb skvěle doplní suchý Ryzlink vlašský nejlépe z okolí Pálavy, například Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017 z Vinařství Davinus s.r.o. Víno má vůni sušených plátků letních jablek, máslových hrušek a kandovaného žlutého tropického ovoce. Chuť je pikantní, šťavnatá, decentně kořenitá se závěrem s tóny žlutého melounu.
K jehněčímu masu bych volil suché, plné a vyzrálé červené víno, nebo bílé víno s vyšším alkoholem. Například tedy Cabernet Sauvignon 2017, pozdní sběr z vinařství MORAVÍNO s.r.o. Jde o víno sytě červené barvy s nazrálou ovocnou vůní s nádechem ušlechtilého dřeva. Má vyváženou chuť s jemnými tříslovinami, utvářenými zráním v dubových sudech.
Skvěle se ale bude hodit i Chardonnay pozdní sběr 2016 z Vinařství Waldberg Vrbovec s.r.o. Víno má světlé odlesky nazlátlé barvy, vůně i chuť je ve vzájemné harmonii. Můžeme vnímat tóny zralého ovoce, především hrušky a manga, s nádechem akátového medu a pražených oříšků. Vyrovnaný charakter vína doplňuje příjemná mineralita, lehce svěží kyselinka v kombinaci s náznakem dřeva a jemným zbytkem přírodního cukru.
Sladký zákusek
Pokud se bude jednat o dezert s čokoládou, například o čokoládového beránka nebo bábovku, tak mám perfektní tip na vynikající likérové víno. Jde o Lokus červený likérové víno 2015. Výraz jeho aroma je velmi poutavý, po vařeném ovoci, především černém rybízu a ostružinách. Chuť je především o nakládaných višních, karamelu a koriandru. Víno je extraktivní se zajímavou kombinací vyššího přírodního hroznového cukru, vyššího obsahu alkoholu a vjemu tmavého kandovaného ovoce. Dlouhodobé zrání tohoto vína v malých dubových sudech dodává vínu na výjimečnosti, díky které se stalo stálicí v Salonu vín ČR.
K jinému sladkému zákusku, jako jsou například boží milosti, se bude hodit například Ryzlink rýnský 2017, pozdní sběr z Vinařství U Kapličky s.r.o. Víno má kouzelnou vůni sušených meruněk, kandovaného ovoce a medu a je v chuti doplněno o jemnou kořenitost. Spolu s rozinkovými tóny i velmi příjemně osvěžující kyselinkou, vytváří nádherný soulad chutě a buketu.
Všechna doporučená vína byla oceněna v Salonu vín 2019 a zakoupit je můžete na www.salonvin.cz.
Vinařské novinky do schránky