Paštika se na party nikdy dlouho nezdrží. Přímo magicky ji to táhne k vínu, zatímco ostatní pohoštění trpělivě čeká na svůj okamžik. Příprava domácí paštiky je velmi snadná a rozhodně se vyplatí, protože přesně víte, co jste do ní dali. Pokud ji nechcete péct, nechte ji ztuhnout ve formě v lednici. Dno formy vyložte plátky hrušek a zakápněte je vínem.
4–6 porcí
Příprava: 1½ hodiny
1 hrst sušených brusinek
150 ml suchého červeného vína
500 g drůbežích jater
100 g hřbetního sádla vcelku, špeku nebo slaniny
2 větší šalotky
2 stroužky česneku
2 kuličky nového koření
1 hřebíček
2 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 hrst vyloupaných pistácií + na posypání
100 ml smetany ke šlehání
2 tvrdší hrušky
špetka mleté skořice
4 lžíce másla
6 plátků slaniny
sůl a čerstvě mletý pepř
chléb k podávání
Brusinky namočte do 50 ml vína. Játra očistěte a odblaňte. Sádlo, špek či slaninu nakrájejte na kostičky. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozehřejte sádlo, špek či slaninu a jakmile se vypeče tuk, vsypte šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky, opékejte 2 minuty na středním stupni, přidejte játra a orestujte je ze všech stran. Vlijte zbylé víno, osolte, opepřete, vmíchejte muškátový oříšek, zakryjte pokličkou a opékejte zhruba 10 minut doměkka. Játra rozmačkávejte měchačkou. Přidejte brusinky i s vínem a pistácie, opékejte 1 minutu, zalijte smetanou a odstavte.
Hrušky rozpulte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na 3mm plátky. Prosypte je skořicí a promíchejte. Máslo rozehřejte. Formu na paštiku (vyšší koláčovou nebo na biskupský chlebíček) vymažte rozpuštěným máslem. Na dno vyskládejte polovinu hrušek, pomašlujte je máslem, zakryjte zbylými plátky hrušek a přelijte je zbylým máslem. Poklaďte je plátky slaniny, aby se lehce překrývaly.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z jatýrek vyjměte koření a rozmixujte směs nahrubo či najemno podle chuti (dobře to jde tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie). Přesuňte do formy na hrušky se slaninou a upečte v předehřáté troubě 30 minut. Upečenou paštiku vyklopte a nechte zchladnout. Posypte ji nasekanými pistáciemi.
Vhodné víno:
Svěží ovocná bílá vína (pozdní sběr nebo kabinentní – Neuburské, Rulandské bílé) či sladší výběry (výběr z hroznů, výběr z bobulí – Chardonnay, Rulandské šedé), případně polosuchá růžová vína. Milujete-li červené, dejte si své oblíbené.
Vinařské novinky do schránky