Víno a silvestrovské pochoutky

V době Vánoc je jednou z nejběžnějších chuťovek určitě cukroví. Existuje jej mnoho druhů a každý má nějaké své oblíbené, kterému dává přednost. K cukroví lineckému nebo obecně k světlému pečivu se hodí spíše bílé polosladké či sladké víno odrůdy Ryzlink vlašský, Chardonnay nebo Rulandské šedé. Pokud si dáte zázvorky, je dobré zvolit sladší Tramín červený nebo Pálavu. Pokud budete mít včelí úly nebo cukroví, které obsahuje kávu či čokoládu, tak k němu je vhodné sladké červené likérové víno.

Ideální a velmi běžnou volbou k vínu jsou pak olivy se svou specifickou chutí. K zeleným, přirozeně nakyslým olivám doporučujeme vyzkoušet suchý (brut) sekt nebo středně plné suché bílé víno, např. Müller Thurgau nebo Veltlínské zelené. K jemnějším černým potom lehké červené víno s měkkou tříslovinou, jako např. Modrý Portugal nebo Dornfelder, může být i fortifikované víno.

Chuťově promyšlenou protiváhou oliv jsou pak ořechy. Pokud jsou přírodní, tak k mandlím je skvělé suché Veltlínské zelené a k vlašským ořechům např. Ryzlink vlašský.

Silvestrovské oslavy jsou pak velmi oblíbenou záminkou pro hřešení ať už co do skladby jídelníčku, tak co do množství dobrot mizejících závratnou rychlostí z talířů. Stoly na party i doma se prohýbají obloženými mísami, kde jsou hlavní složkou suché salámy, klobásy a šunky. K těm je dobré popíjet jak středně plné, suché červené víno, např. Cabernet Sauvignon či Frankovku, mohou být ale i bariková červená vína z uvedených odrůd, nebo suché bílé víno s vyšší kyselinou a alkoholem jako Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé nebo také barikové bílé víno z odrůdy Chardonnay.

Asi nejoblíbenějšími a nejvyhledávanějšími pochutinami jsou obložené chlebíčky a jednohubky s nejrůznějšími pomazánkami. Mezi klasiku se pak určitě řadí chlebíček s bramborovým salátem, šunkou a vajíčkem, dále pak s uherákem a nakonec s humrovou pomazánkou. K pokrmům s vajíčkem se hodí suché sekty, s humrovou pomazánkou zase jemné barikové Chardonnay nebo Rulandské bílé. Jednohubky s rybí pomazánkou báječně podtrhne suchý sekt, středně plné suché růžové víno, např. z odrůdy Zweigeltrebe nebo Merlotu. Chlebíčky s bramborovým salátem zase suché bílé víno s výraznější krémovostí, např. Rulandské bílé, česnekové pak zase šumivé suché růžové víno.

A nakonec je tu nešvar v podobě chipsů, slaných tyčinek a popcornu. Vánoce a Silvestr snesou všechno a určitě by se dalo dobré víno párovat i s brambůrkami. Ale upřímně, nejsou sýry, salámky, olivy, ořechy, ale i ty chlebíčky zajímavější volbou?

Ať už se ale rozhodnete zobat cokoliv, pokud k tomu zvolíte víno, tak platí základní pravidlo. Měli byste zvolit takové víno, které máte rádi a musí vám to dohromady chutnat, jinak je celé párování zbytečné. Pokud se ale budete držet těchto doporučení, tak máte velkou šanci, že naleznete nový rozměr chuti nejenom vína, ale i pochutiny k tomu zvolené.

Tagy

    Vinařské novinky do schránky

    Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína