Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd vína a typů sýrů.
TICHÁ BÍLÁ VÍNA: | |
Veltlínské zelené | čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...) uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...) |
Ryzlink vlašský | polotvrdé sýry (gouda, Provolone...) čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami...) |
Sauvignon | polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer...) čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza...) |
Rulandské šedé | zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster...) tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia...) |
Ryzlink rýnský | zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut...) tvrdé sýry (ementál, čedar...) |
Chardonnay | polotvrdé sýry (Madeland, gouda...) měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon...) |
Muškát moravský | sýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva...) čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone...) |
Tramín červený | sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín...) uzené sýry (korbáčik, Koliba...) |
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA: | |
Rulandské modré | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...) tvrdé sýry (Asiago, ementál...) |
Modrý Portugal | měkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín...) pařené a uzené sýry (parenica, eidam...) |
Frankovka | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín...) čerstvé sýry (cream cheese, Lučina...) |
Merlot | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie...) pařené sýry (mozzarella...) |
Cabernet Sauvignon | měkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers...) tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri...) |
© Milan Magni. Všechna práva vyhrazena.
O jednotlivých odrůdách vín se dozvíte více v sekci odrůdy vín.
Vinařské novinky do schránky