Před rakovinou ochrání i sklenka červeného vína

Liberecký den, 22.6.2005

Liberec - Především důsledná prevence a dobrý životní styl může zabránit vypuknutí zákeřného onemocnění, kterým je rakovina. Podle předních odborníků může před rakovinou ochránit i červené víno.

"Desítky vědeckých prací potvrzují, že slupky hroznového červeného vína obsahují antioxidanty, jejichž konzumace výrazně snižuje riziko onemocnění rakovinou," uvedl vědecký sektretář Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Ža-loudík s tím, žeje možné denně sníst j eden kilogram červeného hroznového vína, nebo si dopřát i skleničku révového vína.
"Víno, jako alkoholický nápoj, v malém množství neškodí. Muži si mohou dát maximálně tři decilitry a ženy dva decilitry červeného vína denně," podotkl přednosta Interní hematoon-kologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček.
Lékaři současně upozorňují, že v určitém věku existují rizika konkrétního onemocnění rakovinou. Lidé by tuto skutečnost neměli podceňovat. "Existují webové stránky www.prevence-nadoru.cz, kde se lidé dozvědí v jaké věkové skupině se vyskytují například zhoubná onemocnění prsu, tlustého střeva či prostaty," dodal Jan Žaloudík.
(lm)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína