Právo, 21.06.2005, Str: 05 - Styl
"Co rok, to originál," říká o pěstování vína na Mělnicku Stanislav Rudolfský, tajemník zdejšího Cechu českých vinařů. "Jsme závislí na počasí daleko víc než v jižních zemích. V povedeném roce tu vína dozrají do krásné vůně a dobré cukernatosti. Ale hlavně si udrží kyselinku, která je důležitá pro to, aby se dala archivovat a zráním ve sklepě získala hloubku, kulatost a další odstíny chutí. S těmito víny můžeme soupeřit i se světem, protože jsou originální.
Když je ale rok průměrný, uděláme standard a těžko něco víc. V zemích víc na jih mívají vinaři větší prostor k manévrování, ale vína se tu víc podobají jedno druhému."
. . . . Vinařství v Čechách je v porovnání s moravským trpaslík: zabírá 4 procenta celkové plochy vinic v ČR.
Mělnicko lze považovat za jeho srdce.
Tradice pěstování vína tu sahá prý až do doby knížete Bořivoje a jeho ženy Ludmily (9. století). Po ní se jmenuje populární mělnická Ludmila.
Je červená (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) nebo bílá (Müller Thurgau).
Produkují ji vinné sklepy Jiřího Lobkowicze.
Vinařství na Mělnicku prochází v posledních letech bouřlivými změnami. Díky modernizaci technologií, mladým vinařům, obnově a výsadbě nových vinohradů, i díky příznivým ročníkům (2000, 2002, 2003).
. . . . K vyšší úrovni mělnických vín přispěla podle Stanislava Rudolfského například žena Jiřího Lobkowicze, Bettina, hlavně zavedením moderních technologií. Ale také vinařský dům Bacchus.
. . . . Ten vedle pěstování sazenic vyrábí Mělničinu, zajímavou směs většinou neobvyklých odrůd, i další speciality.
. . . . Nejlepší bílá vína tu však podle Rudolfského produkuje Školní statek v mělnické Střední zahradnické škole. Rýnský ryzlink 2003 výběr z hroznů, zdejšího vinaře Vojtěcha Kušiny, získal titul šampióna na letošních Vinařských Litoměřicích, největší soutěži tuzemských vín v Čechách. Porazil tvrdou moravskou konkurenci. Pokud jde o červené, doporučuje Stanislav Rudolfský Svatovavřinecké 2003 barrique od Lobkowiczů. "Je to harmonické víno s příchutí švestkových povidel, dozvukem třešňové pecky a příjemnými tóny barikového dřeva," říká.
Vinařské novinky do schránky