Víno z Hnízda znali lidé už před více než sto lety

Rovnost - Deník Znojemska, 21.06.2005

Anna Černá

Hnízdo Desítky hektarů vinic rozložených na terasách v těsné blízkosti hranic s Rakouskem lákají v těchto dnech k prohlídkám nejen stovky projíždějících turistů na kolech, ale jsou zajímavé i z hlediska vzniku. Více již vinař František Popp, který má tyto vinice na starosti.

- Jak staré jsou vinohrady v okolí Hnízda?

Tak například ty na Ječmeništi, které nejen rodí výborné víno, ale jsou svým způsobem i krásným prvkem v krajině, tu jsou už 145 let.

- Nepředpokládám, že jsou tam tak staré vinné keře. Rozšiřujete i stávající plochy?

Máme 142 hektary vinic, z toho je nyní nově vysázených 25 hektarů. Při nových výsadbách jsme preferovali Rulandské bílé a šedé, Chardonnay, Modrý portugal a Merlot. Momentálně tu roste a sílí dvacet odrůd.

- Která z odrůd je nejstarší či nejčastěji používaná?

Kdysi to bývalo německé území, takže podrobně o odrůdovém složení informace nemám. Velmi dobře se tu ale daří Rulandskému modrému, které si tu udržujeme ve výměře asi osmi hektarů a dokonce je dodáváme do špičkových hotelů v Praze.

- Vaše vína měla úspěch i v zahraničí.

Naše vzorky jsme poslali do Bruselu. Ze čtyř tisíc vystavovaných vzorků byly čtyři naše a Rýnský ryzlink 2003 pozdní sběr se svou kvalitou vyšplhal až mezi oceněné stříbrnou medailí. Jinak ještě do České republiky šlo z této přehlídky dalších pět stříbrných a dvě zlaté medaile. Je to podle mého dostatečně velké ocenění práce našich vinařů v evropském měřítku.

- Jak oceněné víno skončí?

Bude samozřejmě i archivováno, nabízeli jsme je do vinných lístků velkých mezinárodních hotelů. Věříme, že i tam zachutná.

- Jaká je spolupráce s vinotékami a také s rakouskými kolegy? Vy je máte doslova na dohled.

Víno už jako konzumenti umíme více ocenit a lépe degustovat než třeba ještě před deseti patnácti lety. Lidé se rádi nechají poučit. Jinou otázkou je cena, protože ne každý si může koupit třeba k nedělnímu obědu víno za několik set korun. Co se týká spolupráce s rakouskými vinaři, naše firma je v ní v začátcích. Loni jsme dali několik vzorků na vinařský festival do Retzu. Výstava se nám i Rakušanům povedla, očekávali jsme jen trochu větší zájem ze strany obchodníků.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína