Víno zpomaluje stárnutí

Lidové noviny, 14.06.2005, Str: 04

To, že alkohol je v malých dávkách lidskému zdraví prospěšný, už neříkají jen vinaři a pivaři, ale i někteří lékaři. Pokud má víno léčit, neměla by denní dávka překročit čtyři decilitry u mužů a dva u žen. Nejlepší účinky má víno podle odborníků ve večerních hodinách.

Ti dokonce začínají vínem a pivem své pacienty léčit. Seznam neduhů, na které platí v Česku nejoblíbenější alkohol coby lék, je dlouhý.

Červené, nebo bílé?

Víno pomáhá v boji proti akné, alergiím, chřipce, nachlazení, cukrovce nebo křečovým žilám. Pivo zase ocení lidé, kteří trpí únavou nebo nechutenstvím.
. . . . Zdravé přitom není jen červené, ale i bílé víno. Za to, že lidé většinou léčivé účinky připisují červenému vínu, může objev takzvaného francouzského paradoxu. Vědci zjistili, že v této zemi se počet úmrtí na srdeční a cévní problémy drží na velmi nízké úrovni.
A to i přesto, že Francouzi rádi konzumují jídla s vysokým obsahem tuků a sacharidů.
K tomu ale pijí červené víno. Právě proto se jim tyto nebezpečné nemoci vyhýbají.
. . . . Zdraví prospěšné látky obsahuje ale i bílé víno. "Některé nemoci léčíme opravdu pouze červenými víny, například gynekologické kandidózy. Pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a na kardiovaskulární nemoci ale mají stejnou mírou bílá i červená vína," popisuje imunolog Martin Nouza, který spustil projekt léčby vínem MedWine.

Útok proti cholesterolu

Červená vína obsahují zejména několik desítek druhů flavonoidů. Jde o látky, které působí proti kornatění tepen a vzniku krevních sraženin. Dokážou také odbourávat cholesterol, který ve velké míře může za cévní a srdeční problémy. Francouzští vědci zjistili, že riziko opakovaného infarktu u mužů, kteří již jeden infarkt zažili, se mírným pitím vína snížilo až o polovinu. Bílá vína zase obsahují více enzymu pod názvem kataláza, který chrání buňky před stárnutím a nebezpečnými změnami. Podle imunologa Nouzy obsahuje víno až 250 chemických látek. Tak například v jednom litru vína se nachází 6-12 gramů různých organických kyselin, několik gramů draslíku, hořčíku, vápníku nebo železa. Můžete v něm nalézt i vitaminy.

Víno je na chřipku i na trávicí problémy

V červeném vínu najdeme zase zejména vitaminy skupiny B - třeba vitamin B1, který ovlivňuje srdeční činnost, nebo vitamin B2, jenž je nutný pro zdravou kůži. Látky obsažené ve vínu mají pozitivní účinky na mnoho orgánů lidského těla. Působí například proti virům a bakteriím. Víno tak může sloužit i jako prevence chřipky a nachlazení. Dobře poslouží ale tehdy, pokud trpíte nechutenstvím nebo zažívacími problémy. Víno také potlačuje vznik křečových žil a karcinogenů. Zejména starší lidé ocení informaci, že pravidelné pití vína snižuje riziko demence a Alzheimerovy choroby. Víno totiž působí i na nervový systém, který regeneruje. Lidé, kteří by chtěli zdravotními účinky vína omlouvat své nezřízené pití, ale mají smůlu. Víno totiž léčí, jen pokud ho užíváte v menších dávkách. "U muže to představuje dva až čtyři decilitry vína denně, pro ženy je však dávka zhruba poloviční," říká Martin Nouza.
. . . . Nejvhodnější je přitom podle něj užívat víno v podvečerních hodinách nebo současně s večeří. "Časné ranní a dopolední hodiny jsou pro léčení vínem z hlediska biorytmu našeho organismu nevhodné," doplňuje.
. . . . Léčba vínem se nehodí pro osoby trpící onemocněním jater, ledvin nebo slinivky břišní.

Zdravé není jen červené, ale i bílé víno. Za to, že lidé léčivé účinky připisují jen červenému vínu, může objev takzvaného francouzského paradoxu.

***

Na co je dobré víno

chřipka
nachlazení
křečové žíly
akné
alergie
únava
vysoký tlak
srdeční a cévní problémy
opar
osteoporóza
zánět průdušek
artróza

Doporučené množství vína

muži: dva až čtyři decilitry denně
ženy: poloviční dávku, maximálně dva decilitry denně

Foto popis: Gabriela Bachárová
Foto autor: Foto LN - Jan Zátorský

O autorovi: Gabriela Bachárová, redaktorka LN

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína