V Pavlovicích otevřeli poprvé sklepy turistům

Rovnost - Brněnský deník, 7.7.2005

Velké Pavlovice, Moravská Nová Ves.
Domluvit se a společně otevřít sklepy turistům. To je hlavní idea, na kterou v úterý vůbec poprvé vsadili velkopavlovičtí a novoveští vinaři.

Velké Pavlovice, Moravská Nová Ves Domluvit se a společně otevřít sklepy turistům. To je hlavní idea, na kterou v úterý vůbec poprvé vsadili velkopavlovičtí a novoveští vinaři.
" Budeme mít kroje a uzené v kapse, jak to ukazují v televizi," lákal turisty na večerní besedu u cimbálu šéf turistického a informačního centra ve Velkých Pavlovicích Zdeněk Karber. Akce nazvaná podle barvy dozrávajících meruněk Víno v oranžovém ale začala u starého lisu před Viniem už dopoledne. Po přípitku otevřelo brány devět ze dvanácti sklepů, které se postupně zapojí do patnáctitýdenního maratonu, kdy bude neustále alespoň jeden z nich k dispozici návštěvníkům.
" Uvidíme, jak se to osvědčí. Na podzim nultý ročník zhodnotíme a dohodneme se, co dál. Rozpis otevřených sklepů může být zajímavý i pro místní lidi. Údajně se sem chystají také vinaři z okolí. To nás těší," nesází pouze na turisty Pavel Veverka, předseda zastřešujícího sdružení Forum Moravium.
Symbolem velkopavlovického Léta s vínem je usměvavý panák ze slámy. Aktuálně otevřený ze sklepů, jejichž seznam i polohu najdou turisté ve speciální brožurce, je označený vlajkou Víno v oranžovém. " Zrovna dneska si někdo přijel pro devět litrů vína. Jezdí nejen cyklisté, ale i výletníci s autem. Je to každopádně běh na dlouhou trať, nikdo nemůže čekat hned zázraky," říká Michal Kosík, který má otevřený sklep právě v tomto týdnu.
To vinaři v Moravské Nové Vsi vsadili na úplně jiný model. Namísto týdenních služeb spoléhají na své vinařské centrum a také poutač, na kterém jsou uvedeny kontakty na jednotlivé vinaře.

Autor: MICHAL ŠUPÁLEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína