Vinaři se mohou měřit s Evropou

Rovnost - Deník Znojemska, 12.7.2005

Znojmo ţ Výsledky Vinofóra, mezinárodní výstavy vín, která je prestižní mezi vinaři a proběhla o uplynulém víkendu v sálech Louckého kláštera ve Znojmě, opět ukázaly, že vína ze Znojemska a jižní Moravy vůbec se mezi světovými značkami neztratila.

" Středoevropská soutěž vín už patnáct let porovnává kvalitu vín z různých koutů světa. I ten letošní ročník měl představit ta nejzajímavější a nejpovedenější vína a hlavně šlo o konfrontaci moderních vinařských technik," potvrdil Fedor Malík, profesor a vedoucí katedry fakulty chemické a potravinářské Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Podle jeho slov reakce zahraničních degustátorů jednak na místo konání v Louckém klášteře, jednak na kvalitu vín byly velmi pozitivní. " Vína ze Znojemska, hlavně ta bílá, jsou hebká a sametová a svou kvalitou předčí mnohé odrůdy ze zahraničí. Této otázce bude věnována i konference, na kterou v září pozveme desítky vinařských odborníků nejen z Evropy," přidal Malík. Jak prozradil, jeho přednáška, kterou právě připravuje, bude provokativní a všem zájemcům prozradí, proč jsou na vysoké úrovni právě znojemská a moravská vína.

" Vína z této oblasti se už za několik let stanou hitem a budou velmi vyhledávána," zdůraznil profesor, který hned ale připomenul, že červené odrůdy budou bohužel spíše méně kvalitní, protože jim chybí nejen dostatek slunce, ale není tu ani mnoho kvalitních odrůd, které by v této oblasti dříve dozrávaly. Další cestou k evropským trhům by podle místních vinařů měla být pestrost odrůd. " I v našem podniku jsme se zaměřili na mnoho méně známých, buď starých nebo úplně nových odrůd. Že je o ně zájem, dosvědčuje i poslední akce, kdy na putování po vinicích si mnoho milovníků vín objednávalo do svých vinoték právě ty méně obvyklé odrůdy," potvrdil Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo, jednoho z největších producentů vín na Znojemsku.

Vztah k vínu se u domácích konzumentů za posledních deset let změnil. " S vínem žiji a povídám si více než čtyřicet roků. Rozhovory jsou velmi intimní a mým úkolem je popularizovat víno. Nyní mi vychází už desátá kniha na toto téma a musím potvrdit, že , boom vinařské kultury` zvláště ve východních regionech Evropy jde prudce nahoru," srovnal konzumenty vína ve střední a západní Evropě Malík. Jak přidal, k Francii, kde je víno součástí gastronomie, se zatím jen přibližujeme a bude to trvat ještě desítky let, než dosáhneme srovnatelné úrovně. Cesta, kterou se ale znojemští vinaři vydali je podle něj správná.

Anna Černá

Fotografie:
Znojemská i moravská vína degustátorům chutnala a odnesla si mnohá ocenění.
FOTO MARTIN MOŠTĚK

Fotografie:
O vína ze znojemské oblasti je stále větší zájem.
FOTO MARTIN MOŠTĚK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína