Teplé září napravilo vinařům nepovedené léto

Právo, 20.9.2005

Letošní ročník by nakonec mohl být lepší průměr

Víno vyrobené z letošních hroznů bude mít standardní kvalitu a pěstitele i konzumenty potěší víc, než ještě před pár měsíci vinaři očekávali. Změnu k lepšímu způsobilo nezvykle teplé zářijové počasí.
Slunečné dny v první polovině září tak alespoň částečně zahladily vrásky na tvářích vinařů, dodaly hroznům sladkost, a částečně tak napravily nepříznivý vývoj letošní úrody.
"Mezi vinaři po minulém týdnu zavládl optimismus. Teploty z minulého týdne, kdy se pohybovaly kolem třiceti stupňů, mají na svědomí fakt, že se cukernatost v hroznech zvýšila až o tři stupně. Shodujeme se s dalšími vinaři, že by úroda mohla být dobrá," řekl Právu předseda ZOD Sedlec a člen představenstva Agrární komory Jan Hajda.
"Kdyby současné počasí pár týdnů vydrželo, může ještě letošní víno být špičkové. Možná budeme hodně překvapení," prorokuje uznávaný vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku.

Plusem výrazné aroma

Pokud se ale počasí pokazí, ohodnotí pravděpodobně vinaři letošní ročník jako lepší průměr. Vína budou kvůli chybějícímu sluníčku postrádat patřičnou cukernatost, objeví se v nich větší množství kyselin. "Budou drsnější, suchá, takzvaně tvrdá. Jejich plusem se ale stane výrazné aroma," očekává uherskohradišťský vinař Bohuslav Jež.
Vlhké léto hrozilo likvidačními plísněmi. Mnozí z vinařů si stěžovali, že téměř přišli o úrodu. "Nebude to ale tak zlé. Co se týká množství, úroda bude průměrná," řekl Hajda. Vinaři přitom sami tvrdí, že srovnávat letošní úrodu s exkluzívními ročníky 2000, 2002 a 2003 není možné.
"O kvalitě letošního vína rozhodnou následující dny," shodují se severočeští vinaři.
"O 10 až 20 % nám snížily úrodu jarní mrazíky na přelomu dubna a května, hodně problémový byl srpen. Dobré čtvrtstoletí nepamatuji tak špatný závěr léta. Bylo jen týden hezky, zbytek propršel a navíc bylo chladno. Naštěstí přišlo pěkné počasí na začátku září, réva se nalévá a dohání, co se dá. Jestli nepřijdou mrazy, pak by ještě mohla být úroda pěkná, průměrně mezi 5-6 tunami z hektaru," řekl Právu majitel Vinařství Chrámce na Mostecku Ivan Váňa.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína