Sklenka červeného vína může ochránit před rakovinou

Deník Jablonecka, 16.9.2005

Liberecký kraj - Především důsledná prevence a dobrý životní styl může zabránit vypuknutí zákeřného onemocnění, kterým je rakovina. Podle předních odborníků může před rakovinou ochránit i červené víno.

"Desítky vědeckých prací potvrzují, že slupky hroznového červeného vína obsahují antioxidanty, jejichž konzumace výrazně snižuje riziko onemocnění rakovinou," uvedl vědecký sektretář Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík s tím, že je možné denně sníst jeden kilogram červeného hroznového vína nebo si dopřát i skleničku révového vína.
"Víno, jako alkoholický nápoj, v malém množství neškodí. Muži si mohou dát maximálně tři decilitry a ženy dva decilitry červeného vína denně," podotkl přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček.
Lékaři současně upozorňují, že v určitém věku existují rizika konkrétního onemocnění rakovinou. Lidé by tuto skutečnost neměli podceňovat. "Existují webové stránky www.prevencena-doru.cz, kde se lidé dozvědí v jaké věkové skupině se vyskytují například zhoubná onemocnění prsu, tlustého střeva či prostaty," dodal Jan Žaloudík.
V jednotlivých regionech pracují občanská sdružení, na která se mohou zájemci obrátit. Sdružují většinou pacienty, kteří prošli terapií a rádi poradí například i s legislativou zdravotně postižených, mají přehled o různém zdravotnickém materiálu, náhradních pomůckách či prádle vhodném pro onkologické pacienty. Každý onkolog na ně má spojení a kontakty podají i městská informační centra.
Například v Jablonci pracuje občanské sdružení JAKOB, Na Výšině 15. Bližší informace získáte i v onkologické poradně u MUDr. Michaely Häcklové i sester Věry Smorádkové a Vlasty Mackové.
(lm/lek)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína