Vavřineček je minulostí, sochaři nekončí

Rovnost - Deník Slovácka, 19.9.2005

Bořetice Vavřineček skončil, příští rok ho nahradí jiná odrůda. Právě těmi se totiž v názvu inspiruje sochařské sympozium na bořetickém Panském dvoře, které včera odpoledne, po třech týdnech práce, vyvrcholilo závěrečnou vernisáží."

Základní myšlenkou je spojení sochařství a vinařství. Výroba soch i vína má totiž jedno společné. Obojí je umění," nechal se slyšet sochař Jaromír Blažek. Jeho i další čtyři umělce pozval poprvé na Panský dvůr vinař Jaroslav Springer. Když se vrhli do opracovávání kvádrů, vzbudilo to v obci velký zájem. " Přicházelo množství lidí, škola i školka. Chtěli vidět, jak se rodí socha."
Ne všechna díla se ale podařilo dokončit včas. " Bylo to všechno hodně narychlo. Na některých sochách je ještě třeba několik dnů popracovat. Týká se to i mojí Ženy hojnosti, která bude stát před hotelem Kraví hora," uvedl Blažek. Každý z účastníků sympozia zanechá v Bořeticích jedno své dílo. Panský dvůr oživila například kamenná brána akademického sochaře Radka Vavruši.
" Necháme tady mnohatisícové hodnoty, ale hlavní devíza je v něčem jiném. Jde o to, že se sejdeme a můžeme pracovat spolu," pokračoval autor a spoluorganizátor. S tím souhlasí i Dan Ručkal z Berouna, který jako jediný tvořil ze dřeva.

Fotografie: Daniel Ručkal dopracovává těsně před vernisáží mužskou tvář. Jako materiál mu posloužil kus kmene dubu.
FOTO MICHAL ŠUPÁLEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína