Hovoranské Vinařství Fasora a synové vyrábí vína převážně z nově vyšlechtěných a ne příliš známých odrůd révy vinné. Technolog podniku Lukáš Fasora prohlašuje:
Hovorany – Mladý rozvíjející se rodinný podnik zaměřený na výrobu lahvových vín především z nových a málo pěstovaných odrůd révy vinné.
Takové je Vinařství Fasora a synové z Hovoran, které ušlechtilý nápoj vyrábí od roku 2001. Osmadvacetiletý technolog vinařství a vystudovaný inženýr Lukáš Fasora při práci nejvíce spolupracuje se svým otcem. "Hodně nás podporuje nejbližší rodina," říká Lukáš Fasora. Hodonínský deník Rovnost hovoranskému vinařství věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.
- Jak a díky komu jste se k vinařství dostal?
Vinaření mě chytlo již v mládí, když jsme s otcem a bratrem jako nadšení malovinaři začali vyrábět vína. Tehdy jsme zkoušeli různé postupy výroby a nové odrůdy. Po skončení střední školy jsem pokračoval ve studiu na vysoké v oboru vinohradnictví a vinařství.
- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V poctivé práci ve vinici i sklepě. Nezanedbatelná je také jistá dávka štěstí.
- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Bílá vína a rosé vyrábíme v nerezových nádobách s řízením teploty fermentace a s maximálním důrazem na čistotu. Červená vína necháváme kvasit v otevřených kádích s následným odbouráním kyseliny jablečné a jednoročním zráním v dubových sudech.
- Je možné charakterizovat vína z okolí Hovoran? Jak?
Členitost terénu a rozmanitost typů půd v Hovoranech dávají možnost vyrobit celou paletu vín. Od suchých až po sladká bílá vína, ovocitá až plná a těžší červená.
- V nabídce máte řadu všeobecně neznámých odrůd. Má to speciální důvod, nebo se chcete jen odlišit od ostatních?
Již od začátku našeho vinaření jsme se chtěli věnovat novým a málo pěstovaným odrůdám, které v sobě mají to nejlepší z těch tradičních. Každá nová odrůda se musí minimálně vyrovnat klasické nebo ji snad spíše i překonat. Kvůli struktuře a kvalitě kyseliny jsme se zaměřili na odrůdy, které jsou kříženci Ryzlinku rýnského a dalších známých odrůd. Za dobu jejich pěstování se nám osvědčily a spatřujeme v nich vysoký potenciál do budoucna. Pro výrobu červených vín pěstujeme ve velké míře odrůdy, které mají za jednoho z rodičů Cabernet Sauvignon.
- Popište jednu ze zajímavých odrůd, které pěstujete…
Rulenka. Jedná se o moravské šlechtění (Rulandské šedé a Leanka) s Ryzlinkem rýnským. Je již zařazena v listině registrovaných odrůd České republiky. Jedná se o pozdnější odrůdu s velmi dobrými pěstitelskými vlastnostmi. Každoročně dosahuje přívlastkové kvality hroznů. Víno je rulandského typu s pikantní ovocnou kyselinou, je vhodné i pro delší zrání.
- Je potřeba k těmto "jiným" odrůdám přistupovat jinak než k tradičním?
Není. Klademe na ně stejné nároky jako na tradiční odrůdy.
- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?
Mám rád bílá i červená vína, záleží na příležitosti a případně na jídle, se kterými se kombinují.
- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější okamžiky zažívám tehdy, když naše vína pochválí spokojený zákazník nebo získají dobré ocenění na výstavě. Nejhorší chvíle nastala v roce 2010, kdy naše vinohrady poškodily kroupy. Za jednu hodinu byla roční práce úplně znehodnocená.
- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
V letošní sezoně jsme byli úspěšní na výstavách Cuvée Ostrava, Celoslovenská výstava ve Skalici, Celostátní výstava málo pěstovaných odrůd v Hovoranech nebo Hibernal Fórum Šardice.
- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?
Chceme podpořit zájem o nové odrůdy, zvýšit jejich povědomí u veřejnosti a dosáhnout jejich většího rozšíření.
- Jakým směrem se ubírá vaše podnikání?
V současné době jsme ve fázi, kdy rozšiřujeme již úspěšně vyzkoušené novošlechtění tak, abychom byli schopni uspokojit poptávku po těchto vínech po celý rok.
- Jaký máte názor na biovína?
V naší nabídce máme v menší míře vína vyrobená z interspecifických odrůd, jelikož vnímáme zvyšující se zájem o vína pěstovaná bez pesticidů. Pěstujeme Hibernal, Saphira, Muscaris, Monarch nebo Rösler.
- Co říkáte na problematiku dovozu levných vín ze zahraničí?
Pokud tato vína někdo přiveze a jako dovozová je prodá, tak je všechno v pořádku. Velkým nešvarem ovšem je, že část z nich je deklarovaná a prodávaná jako moravská vína, což je třeba řešit.
---
tip vinaře Rulenka 2013, Moravské zemské víno, polosladké a víno typu Rulandského šedého s intenzivním aroma květin a broskví, plné chuti s pikantní ovocnou kyselinou s výraznou dochutí a aktuálně vhodné ke kombinaci s pečenými či restovanými kachními játry Lukáš Fasora
Zdroj: | Hodonínský deník |
Datum vydání: | 4.11.2014 |
Odkaz: | http://hodoninsky.denik.cz/ |
Vinařské novinky do schránky