Mladá fronta Dnes, 22.9.2005
New York - Pijanům piva a tvrdého alkoholu hrozí větší riziko rakoviny tlustého střeva, ale u konzumentů vína je toto riziko naopak podle výzkumu v USA menší.
Uvedla to vědecká zpráva, kterou zveřejnil ve svém zářijovém vydání americký odborný měsíčník Journal of Gastroenterology. Při vytváření rakoviny tlustého střeva hrají roli genetické předpoklady i životní styl. Těžkým pijanům piva a tvrdého alkoholu hrozí tato rakovina dvakrát více než abstinentům a umírněným konzumentům. Naopak u rozumných konzumentů vína je toto riziko asi dvakrát menší než u abstinentů, uvedl newyorský tým. Pravděpodobná prospěšnost umírněné konzumace vína se týká hlavně červeného moku, který má větší antioxidační účinky než bílé víno.
Autor: (ČTK)
Rubrika: Ze světa
Vinařské novinky do schránky