Restaurace nemají odborníky, kteří umí nabídnout víno

Nový život - deník okresu Břeclav, 27.10.2005

Břeclavsko - Jaké víno mi můžete nabídnout? Na takovou otázku dostanou často zákazníci v mnoha restauracích Břeclavska pouze lakonickou odpověď: bílé a červené. Personál v restauracích ví podle vinařských odborníků o víně málo. "Děláme tak ostudu svému vinařskému kraji," konstatoval šéf Vinařské akademie ve Valticích Jiří Kopeček.

Kulturu podávání vína podporuje valtická Vinařská akademie pořádáním sommeliérských kurzů. Hlásí se však do nich lidé povětšinou odjinud než z jižní Moravy. "U nás si každý myslí, že o víně ví všechno. Málokdo se chce vzdělávat," myslí si Libor Nazarčuk z Břeclavi, vítěz sommeliérských soutěží v České i Slovenské republice. Podle jeho názoru návštěvníci jižní Moravy očekávají, že právě tady v restauracích a vinárnách budou o víně vědět nejvíce. Často pak odcházejí zklamaní.

"Ve vinařských oblastech v evropských zemích je situace úplně odlišná. Tam kultura podávání vína je na vysoké úrovni, personál je vzdělaný.

Pokud má podnik sommeliéra, prodej vína rapidně roste," uvádí ze zkušeností Nazarčuk. Podle něho je ve světě běžné, že výrobci školí pracovníky, kteří prodávají jejich víno. "U nás by tento systém měl také fungovat. Měli bychom se naučit propagovat moravská vína," dodal sommeliér.

Ředitel mikulovského hotelu Eliška Jan Sojka potvrzuje, že zákazníci míří na jih Moravy především kvůli vínu. Proto svůj personál školí. "Třikrát až čtyřikrát do týdne připravujeme pro naše zákazníky řízené degustace v hotelovém vinném sklepě. Zájem je velký," uvádí ředitel Sojka. "Lidé chtějí o víně vědět co nejvíce. Nejen z které vinice víno pochází, o jakou odrůdu se jedná, ale také jaká kombinace jídla a vína je nejvhodnější," dodává. Víno si u vinařů vybírají sami. "Zákazníky nelze podceňovat. Lidé se o víno zajímají. Chtějí dnes přívlastková vína, vyhledávají cíleně odrůdy," říká ze zkušeností Sojka. Jiří Kopeček upozorňuje, že mezičlánkem mezi výrobou a zákazníkem jsou právě pracovníci v gastronomii. "Ti by měli umět víno nabídnout a doporučit hostovi vhodné víno k objednanému pokrmu," říká Kopeček. Podle něho je škoda, že vinaři na Břeclavsku jsou schopni vyrobit víno na světové úrovni, ale chybí odborníci, kteří by ho uměli hostům nabídnout.

"Jsem majitel restaurace v Liberci a snažím se i u nás na severu víno propagovat. Nakupuji ho právě ve Valticích. Chci získat víc vědomostí, abych mohl lépe hostům víno nabízet a zpopularizoval moravské víno," vysvětloval Slávek Urban, který přijel do Valtic na sommeliérský kurz.

"To není móda, to je dnes nutnost," přitakával jeho slovům známý vinařský odborník ze Slovenska profesor Fedor Malík, který na kurzech vyučuje. "Kdo jiný než člověk, který oboru rozumí, může hostovi doporučit, která kombinace jídla a vína je ideální. Je to součást gastronomické kultury," argumentoval profesor Malík.



Sommeliér Libor Nazarčuk: U nás si každý myslí, že o víně ví všechno.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína