Letošní ročník vín bude lepší než loňský

DALŠÍ VÝZNAMNÝ ÚSPĚCH SI PŘIPSAL VINAŘ LUDVÍK BUDÍN Z VALTIC, KTERÝ ŘEKL PRÁVU:

* Vaše víno se již pyšní titulem šampiona Valtických vinných trhů ročníku 2005, nyní jste zabodoval v klání vinařů-dodavatelů řetězce Makro. Jak se stát nejlepším vinařem mezi dodavateli?

TOP 10 Makro je soutěž, ve které nejlepší nezávislí vinařští odborníci spolu s degustátory společnosti vybírali ze stovky vín deset nejlepších. Jejich výrobci pak mají nadstandardní podmínky. Mně se podařilo dostat se do desítky s dvojicí vzorků, jeden je pátý a absolutním vítězem je Ryzlink rýnský. Víno z pozdního sběru ročníku 2004 pochází z viniční trati Pod Svatým Kopečkem v Mikulově.
* A druhé víno z úspěšné desítky?



Druhé víno z naší produkce se umístilo na pátém místě. Je to Rulandské šedé pozdní sběr ročníku 2004. I v tomto případě pocházejí hrozny z Mikulova, z viniční trati Šibeniční vrch.



* Jaká byla konkurence?



Porotci vybírali z třiadevadesáti tichých a suchých vín. Podle kategorií to byla jakostní odrůdová nebo známková a jakostní s přívlastkem kabinet nebo pozdní sběr, odrůdové i známkové. Šestičlennou degustační komisi vedl profesor Vilém Kraus.



* Co pro vás znamená výsledek hodnocení degustátorů?



Ocenění Makro víno roku 2005 má kromě prestižního významu také praktický vliv na možnost našeho zařazení do prodejní sítě. Na druhé straně ale má úspěch i své záporné stránky. Pořád se jaksi nevyplácí moc vynikat z davu.



* Vína z loňské úrody byla úspěšná. Bude se situace opakovat?



Kvalita letošní úrody je tak o dvacet až třicet procent lepší než vloni. Vděčíme za to zejména klimaticky příznivému září a říjnu, kdy se přírodě v kvalitě podařilo dohnat, co se pokazilo v létě. Na druhé straně jsou ale faktem nižší výnosy, někde je hroznů až o třicet procent méně.



* Takže se mají lidé na co těšit?



Co se týká kvality, tak asi ano. Otázka ale je, co zůstane z našeho vinařství, které má vážné problémy. Nejen se špačky, kde bojujeme proti ptákům i nepružnosti úřadů pomoci v řešení problému. Také nám komplikují život dovozy vín.



Foto popis: Vinař Ludvík Budín s další trofejí, potvrzující úspěch mezi dodavateli vín Makra.

Foto autor: Foto PRÁVO - Milan Vojtek



Regionální mutace| Právo - Jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína