Když dnes poslanci řeknou ano, malým vinařům ubude papírování

Mladá fronta Dnes, 1.11.2005

Brno - Poslanci chystají další úlevy pro malovinaře.

Pokud změny na své dnešní schůzi schválí, mohli by vinaři, kteří za rok vyrobí méně než dva tisíce litrů vína, své bílé či červené prodávat, aniž by se museli registrovat jako plátci spotřební daně. A malí výrobci, kteří za rok nevyprodukují více než sto tisíc litrů moku, se sice jako plátci spotřební daně registrovat budou, ale vyhnou se papírování, protože nebudou mít povinnost podávat nulová daňová přiznání. V Česku totiž na tiché, tedy nešumivé víno platí nulová spotřební daň.

Pokud návrh sněmovnou projde, začnou změny platit už od Nového roku. "Na jižní Moravě se to dotkne několika tisíc drobných vinařů. Těm ubereme na administrativě a zjednodušíme podnikání," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lidé z jeho resortu připravili pro vinaře i ostatní podnikatele v zemědělství další úlevu. Ti z nich, kteří nejsou plátci DPH, budou totiž moci uplatňovat osmdesátiprocentní výdajové paušály, tedy zaplatí daň z dvaceti procent zisku bez ohledu na náklady. Dosud činil výdajový paušál padesát procent. "Vinaři nebudou například muset evidovat, za kolik a kdy nakoupili hnojivo nebo kolik spotřebovali pohonných hmot, ale daň zaplatí paušálně z dvaceti procent zisku," vysvětlil Sobotka. Tato změna by podle ministra měla ovlivnit ještě letošní účetnictví.

Další úleva, o níž budou poslanci hlasovat, pomůže vinařům, kteří rozdávají své víno se svým logem jako firemní dar. Takový prezent budou moci uplatnit jako odečet pro účely DPH, dosud dar mohli zahrnout jen do základu daně z příjmů.



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína