Merlot z Blatnice získal primátorskou cenu

iDnes, 3.11.2005

Vína dvou světových odrůd chardonnay a merlot získala nejvyšší hodnocení v soutěži, která doprovází výstavu Víno a a lidé 2005. Soutěž, kterou v těchto dnech hostí pražský Veletržní palác, je uznaná Ministerstvem zemědělství, medaile tedy může výrobce lepit na láhve.

Chardonnay, výběr z hroznů od Ludvíka Maděřiče z Moravského Žižkova získalo titul Champion výstavy, merlot, pozdní sběr z Vína Blatel, Blatnice pod sv. Antoníčkem se zase honosí Cenou primátora hlavního města Prahy. Ta je určena nejlépe hodnocenému červenému vínu.

To, že porota vybrala právě tyto na světě jedny z nejrozšířenějších odrůd, je podle ředitele výstavy Miroslava Karbuly náhoda. "Náhoda ale není, že právě tato dvě konkrétní vína i další zde oceněná vína uspěla. Vesměs totiž jde o vína, která oslovila porotu i veřejnost již v soutěži Vinum Juvenale na jaře," uvedl Karbula.

Na samotná výstavě se prezentovalo 25 vinařských a obchodních firem. Přibližně polovina nabízela tuzemská vína, další zase zahraniční produkci. "Vždy se jedná o víno, které není na regálech supermarketů," zdůraznil specifický charakter výstavy Karbula.

První dva dny výstavy jsou určeny odborníkům, v pátek může přijít ochutnávat i laická veřejnost.



Radek Pecák

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína