Nazarčuk je potřetí králem tuzemských sommeliérů

Rovnost - Deník Břeclavska, 4.11.2005

Praha, Břeclav - Moravský sommelier Libor Nazarčuk z Břeclavi potvrdil pozici nekorunovaného krále mezi sommeliery. Ve středu večer v Praze obhájil titul mistra České republiky. V konkurenci pětatřiceti soutěžících z celé republiky, ale i ze Slovenska, se dokázal opět prosadit.

Nejlepším českým sommeliérem se stal už potřetí. Proto bude mít pravděpodobně možnost reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v roce 2007 ve Španělsku.



Vítězství Nazarčukovi zajistil mimo jiné úspěch v odborném testu, ve kterém soutěžící prokazují znalost vína, kávy, čaje nebo třeba i doutníků. " Letos byl test obzvlášť náročný. Řekl bych, že nejnáročnější v celé historii soutěže," poznamenal čerstvý trojnásobný mistr republiky. " Naopak se mi povedla slepá degustace. Byl jsem mile překvapený, jak se mi podařilo rozpoznat vína," pochlubil se Nazarčuk úspěchem, díky kterému se probojoval do . nále tří nejlepších sommelierů.



Na přípravu neměl příliš času. " Snažil jsem se ji ale udělat opravdu poctivě," říká Nazarčuk. V roli favorita byl pod mnohem větším tlakem, než kdyby vstupoval do soutěže jako nováček.



K zálibě ve víně, která se postupem doby stala i jeho povoláním, se třiatřicetiletý Libor Nazarčuk dostal teprve před deseti lety. K vínu jej přivedl tchán. Pak absolvoval sommeliérský kurz na Vinařské akademii ve Valticích " A je tu úzká vazba víno, ženy, zpěv," směje se staronový mistr republiky. ( viv)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína